РПЦ освещава руските ракети като знак за благословия на "будната инженерна мисъл"

Ритуалът се свързва с древна традиция, която духовниците в Русия продължават да изпълняват

снимка: 168 часа

снимка: 168 часа

В Руската православна църква освещаването на ракети се сравнява с древната традиция да се благословят плодовете на инженерната мисъл, пише newsru.com. Станалият за присмех протодякон  Андрей Kураев, който освети изстреляна в космоса руска ракета, коментира заместник-председателят на Синодалния отдел към Московската  Патриаршия Вахтанг Кипшидзе. Според него свещениците на Руската православна църква (РПЦ) ще продължат да благославят космическите апарати, както повелява древна традиция.

Кипшидзе споделя пред радио „Говори Москва“, че РПЦ по настояване на вярващите в различни области на страната, винаги освещава резултатите от своята дейност. Освещаването на резултатите от инженерната мисъл, е свързано с древна традиция, която няма нищо общо с факта, че техните постижения са резултат на талант и творческата мисъл на определени хора. 

Според представителя на РПЦ, когато човек се обръща към църквата за освещаване на резултатите от своята работата, той демонстрира своята вяра, затова църквата винаги ще бъде съпричастна към делата на такива хора, които са в полза на цялото общество.

След като през ноември 2017 г. в орбита бе изстрелян от космодрума "Изток" спътникът "Метеор-М", който обаче не успя да излети, Андрей Кураев обвини за провала некомпетентните действия на архиепископ Сава. Архидяконът също така си спомни и освещаването на „Съюз“ от епископа Лициан, който в 2016 г. безследно изчезна. 

Изданието припомня и случая със "Съюз MS-08", който преди да бъде изстрелян от Международната космическа станция в орбита, бе осветен от митрополит Димитри по молба на космонавта Олег Артемиев. Провалът стана повод РПЦ да се оправдае с нелепите обяснения, че  освещаването на един технически апарат не изключва намесата на човешкия фактор и възможността да изчезне или да се разбие в космоса.

Всъщност това е опит Русия по някакъв начин да се опита да компенсира своето сериозно изоставане в научно-техническата област. Затова се прибягва до тези странни прийоми. Свещениците често са викани да освещават различни оръжия - изтребители, бомбардировачи, бойни кораби и подводници. Така например, според публикации в руски медии само за една година – 2008-а, ректорът на патриаршеския манастир "Иля Муромец" към щаба на стратегическите ракетни войски на Руската федерация Михаил Василиев е осветил четири ракети "Топол", шест машини за поддръжка, както и няколко десетки части от тактическите системи "Искандер" и зенитно-ракетни комплекси С-300. Впоследствие "Топол" са освещавани неведнъж (Русия разполага с 65 ракети от този вид) - например в град Серпухов, Московска област през 2014 г., а миналата година бяха осветени и комплексът с ракети земя-въздух С-400 в Крим.