Розопроизводители планират да затварят пътища и днес

Въпреки вчерашната среща с министъра на земеделието, фермерите не се отказват от исканията си

Румен Порожанов

Румен Порожанов

Продължават протестите на производителите на розов цвят. Въпреки вчерашната среща с министъра на земеделието, фермерите не се отказват от исканията си. И днес планират да затварят пътища.

Розопроизводителите са разделени в действията си, част от тях няма да протестират. В Стрелча ще има недоволни ще затворят пътя до Панагюрище. До 13,30 имат право на стачни действия.

От Карловско и Сопот ще се срещнат с омбудсмана Мая Манолова, която ще направи опити да им помогне.

Основно протестиращите не са доволни от изкупната цена тази година.

Пред БНТ земеделският министър Румен Порожанов заяви, че въвеждането на минимална изкупна цена за розов цвят е невъзможна законодателна мярка, но допълни, че производството на маслодайна роза трябва да се регламентира откъм качество и отношение между производители и дестилерии.

Като основен проблем на розопроизводителите тази година той очерта свръхпроизводството. Според розопроизводители от с. Дъбене проблемът е в малкото дестилерии, а не в голямото производство.

Основният проблем е в голямата реколта на рози, като розопроизводството е разпростряно на над 40 000 дка., като очакваното количество е над 16 000 тона розов цвят, заяви Румен порожанов. Това надхвърля капацитета на розоварните, които трябва да го преработят, допълни той.

Проблемът е във възможността да се изкупи розовия цвят, а не в цените, отбеляза Порожанов, както и в големия брой земеделци, които нямат договори с дестилерии и не са регистрирани като земеделски стопани. В момента дестилериите изкупуват над 150% от дневния си капацитет, а много от розовия цвят не се преработва, защото губи качествата си, ако не бъде обработен възможно най-бързо, допълни той.

Не съм доволен от договорките със земеделския министър, заяви пред камерата на БНТ розопроизводителят Георги Делимаринов от с. Дъбене, но добра стъпка е приемането на законодателство. Той отбеляза, че в закона трябва да се вкара минимална изкупна цена - между 3,5 - 4,5 лв. на килограм розов цвят.

Производителят отбеляза, че реколтата е богата, но и розоварните са малко.

Друг розопроизводител не се съгласи с думите на министър Порожанов, че реколтата е твърде голяма.

Розопроизводителите край Стрелча отново ще протестират.

Дестилериите са между 30-40, а няколко имат налични количества розово масло и не са отворили за преработка тази година, отбеляза Порожанов. Той заяви, че ще се одобри помощ за регистрираните производителите на база декар, като помощта ще е малко под 1 лв. на декар или около 30 стотинки на килограм розов цвят.

Минималната изкупна цена е невъзможна мярка, заяви Порожанов. Трябва да се реграментира производството и да се сертифицират производителите, да се гарантира качеството на маслото, допълни той. Трябва да се регламентират и отношенията между дестилериите и розопроизводителите.

Той заяви, че вървят и други плащания към розопроизводителите.