Росен Йорданов: Институциите да не се държат като щрауси, хората искат факти и отговори

Наказателният кодекс трябва да бъде пренаписан, той не е актуален към днешния момент

Росен Йорданов

Росен Йорданов

Какво ще се случи с доктора ми е трудно да кажа, но виждам желание да се установяват факти. Но трябва да се обясняват мотивите – това е, на което реагират хората. Институциите не трябва да се държат като щрауси. Така коментира психологът Росен Йорданов в студиото на Нова ТВ убийството на крадеца Жоро Плъха от пловдивския лекар Иван Димитров, което взриви обществото.

Сега обществото довършва с мотивите – лошият и добрият. Но в случая мотивите на докторът остават неясни – повече мислят сигурно – на този човек му е кипнало и затова го е извършил. Векторът е сериозния обществен проблем с правораздаването, обяснява гражданското недоволство психилогът.

Йорданов е категоричен, че Наказателният кодекс трябва да бъде пренаписан. Той е създаден в друга реалност, той не е адекватен към днешния момент. Второ – българските институции трябва да престанат да работят като бюрократични общества, а трябва да дават отговори.

Това не е просто да си правят пиар, а да обясняват на хората. Няма го този комфорт, в който трябва да се работи вече, посочи Йорданов. 

Психологът обясни, че в ситуация на стрес реакцията на хората е различна. Половината реагират адекватно, защитават и себе си и нападателя; 30% - реагират да спасят само себе си; а 15% - изпадат в паника. Затова изискването за самоконтрол е доста проблематично. Но щом има човек, който е влязъл незаконно в имота – там влизат в сила правата на собственика на имота, а не на влезлия там. Това е изходната точка – частният имот е неприкосновен, от тук трябва да се тръгне.

Росен Йордан посочи, че с риск да скандализира публиката, той смята, че крадците са няколко типа, но при всички положения не са от най-агресивната група престъпници. Крадецът е също в стресова ситуация, както и жертвата. Така че законът трябва да постави ясната граница в ситуацията. 

Запитан как би реагирал той в ситуацията на д-р Димитров, психологът откровено призна: Аз със сигурност ще реагирам агресивно, ако видя непознат човек, че влиза в дома ни, но нямам оръжие и няма как да го използвам за защита.