РИА Новости: В България плачат, молят се на бога за „ръката на Москва“

Руската агенция твърди вай-сериозно, че в момента социалистите сае най-популарни у нас

Въпреки че до изборите за Европейски парламент остават повече от три месеца, в Европа се появиха прекалено много желаещи да получат „ръката на Москва“. А някои дори биха се съгласили и на крак. С помощта на който да си придадат ускорение, пише анализаторът Михаил Шейнкман в материал за РИА Новости, доста маниакален, апропо. Ето го представен от "Фокус" без редакторска намеса.

България изведнъж се събуди. Спомни си, че вече е възрастна, а не някакво младо европейче. Затова, тя също заслужава внимание от Кремъл. Непременно с вмешателство. И не така, както той искаше, като предлагаше чрез своя „Южен поток“ да донесе евтин газ в страната, пари за транзит и работни места. Тя не се нуждае от такива добрини. Трябва й нещо тайно... в изборите. И без това всички наоколо говорят за това, казват, че те вече са имали нещо с Кремъл. Поне така им се струва. А тя – какво, още не е „заграница“? Обидно.
Така че оставете империалистическите ви обноски, и... чакаме.

„Чакаме Русия да се опита да се внедри в нашия избирателен процес“, по-скоро призова, отколкото предупреди вицепремиерът Дончев. „Не се съмнявам в това“, малко по-късно му додаде лидерът на парламентарното мнозинство Цветанов. Трябва да кажем, че малко се позабавиха със своята „заявка“. Независимо, че до изборите за Европейски парламент има повече от три месеца, прекалено много на Запад желаят да си поръчат „ръката на Москва“. Тя все пак не е Шива. Даже предвид това, че някои биха се съгласили и на крак, който често им придава ускорение.
И, навярно, в България разбират, че се предреждат. Но се надяват, че руснаците ще си спомнят кои в ЕС са им „братушки“ и ще си направят приоритетите „по братски“. В добавка към това, из цяла Европа изборите са само за Европарламент, но в София за Русия има бонус. В същото време ще има и местни избори. Т.е. две кампании на цената на една намеса. Какво ви коства, едва не умоляват българите Москва да си спомни старите дни. Отново Шипка. Родопите. Опал. Носталгия.
И защо ли не е учудващо, че за руска намеса „плачат, молят се на бога без да жалят сълзи“ от управляващата партия. Съкратено ГЕРБ. Тя е в беда с рейтинга. А и с репутацията не е по-добре.

Скъпият договор на правителството на най-бедната страна в Съюза със САЩ за покупка на изтребители F-16 бе признат от президента Румен Радев за „триумф на лобизма“. Между другото той е генерал от Военновъздушните сили и знае за какво говори. И когато предрича предсрочни парламентарни избори, очевидно, също. Те ще превърнат ГЕРБ в хербарий („гербарий“). Защото по-популярните в момента социалисти ще ги спечелят и ще го изсушат.
С други думи, без руската намеса партията на премиера Борисов не може да докаже, че има полза от нея. А руската намеса няма нужда да се доказва. За всеки случай, още никой не го е направил – и нищо. А за пример не трябва да се ходи далеч. Техния си доморасъл бизнесмен Гербев три години след промивката на жлъчаката реши, че и той тогава е бил отровен с „новичок“. Всичко съвпада. Също му станало зле, след като пийнал кафе. При това той и отрасналият му син. Улавяте ли сходството? А, и най-важното, от което Кремъл няма да успее да се откачи: и двамата оживяха.
Наистина, образците, изпратени за изследване във Финландия отново показаха, че това са банални пестициди, а не бойно химическо вещество. Но във Великобритания така или иначе признаха България за равна на себе си. Другари по нещастие. А това, между другото, е знак за качество.