Режисьорът Виталий Мански: Сами сме си виновни! Погубеното руско общество създава диктатори като Путин

Борис Елцин беше разочарован от избора си с наследника в Кремъл

Виталий Мански

Виталий Мански

"Всички сме отговорни за избора на Владимир Путин. Борис Елцин беше разочарован от своя избор". Това заяви пред БНТ руският режисьор Виталий Мански, който от няколко години не живее в родината си, разочарован от диктаторския режим, който цари във федерацията. Той е бил сред близките на Борис Елцин, а след това и на Владимир Путин, от когото се разочарова, след като вижда как започва да жонглира опасно с властта. 

"Гражданското общество в Русия е погубено. Само слаби и безволеви хора всички заедно са виновни за режима на Владимир Путин. Докато не признаем собствената си вина, ще продължаваме да създаваме диктатори", категоричен е Мански. 

Той разказа, че е напуснал Руската федерация след войната с Украйна. Тогава разбира, че животът без свобода е безсмислен. "Популизмът и национализмът се шири в цял свят, не е само в Русия. Опасно и страшно е, когато се обединяват хора в името на кръвта. Светът винаги е бил управляван от чувството за страх", каза още режисьорът. Той допълни, че не изпитва тъга по родината си, а за това, че не мога да поздрави или да изпрати в последния му път свой приятел.