Revista Patronatelor: България заслужава нещо по-добро от сенчести сделки в газовия сектор

Историята около търга за изграждане на българския участък от „Турски поток“ изглежда полукриминална и много разрушителна за международния имидж на България като страна, благоприятна за инвеститорите, ръководена от европейските принципи на правовата държава, се казва в статия, публикувана от румънския специализиран англоезичен сайт Revista Patronatelor, посветен на казуса със строежа на разширението на газопровода и ефектите от забавянето на процеса. 

Българският участък от „Турски поток“ е изключително важен за енергийната сигурност на Европейския съюз, но за страната ни е дори още по-важен, защото би привлякъл инвестиции, инфраструктура и нови работни места. Той също така засилва ролята на страната като надежден транзитен партньор и, потенциално, като един от енергийните центрове в региона.
Конкуренцията за ролята на голяма транзитна страна е наистина сериозна. От Гърция до Сърбия и Северна Македония - много държави на Балканите се борят газопроводът, който трябва да стигне до сърцето на Европа, да минава и през тяхна територия, тъй като с него идва и голямото геополитическо значение.

Изглежда обаче България губи шанса си да повиши своя икономически потенциал и статута си в ЕС...Причината за това е забавянето, породено от правен спор около въпроса за тръбопровода и неясна позиция на „Булгартрансгаз“, гласи коментарът в статията. 
Известно е, че италианско-саудитският „Консорциум Аркад“ спечели търга, като предложи доста по-ниска цена от конкурентите си. „Булгартрансгаз“ и „Консорциум Аркад“, воден от саудитската ARKAD Engineering and Construction, обаче не успяха да подпишат договор и да започнат работа по тръбопровода, тъй като според ръководството на държавната компания саудитската фирма не е предоставила всички документи, изисквани по закон. „Булгартрансгаз“ заяви, че на няколко пъти е удължавал сроковете за документите, но отново не са били предоставени всички.

В резултат „Булгартрансгаз“промени първоначалното си решение и възложи договора за строителство на втория в класирането - ДЗЗД „Консорциум–Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ). „Аркад“ подаде жалба срещу решението на „Булгартрансгаз“ до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която блокира изпълнението на договора. След това ГРРБ обжалва решението на антимонополния регулатор пред Върховния административен съд и в момента проектът на практика е блокиран и чака решението на Върховния административен съд (ВАС), което на практика забавя процеса на строителството.

„Международните анализатори са озадачени защо консорциумът ГРРБ, чийто участници са завършили множество други проекти за тръбопроводи по света, е загубил първоначално търга от „Аркад“, отбелязва Revista Patronatelor.

„Консорциум–Газово развитие и разширение в България“ вече е гарантирал споразумение за осигуряване на суровина за пренос през тръбата, в пълно съответствие с европейските енергийни разпоредби. Той също така вече е доставил част от тръбите, необходими за изграждането на проекта, за да бъде завършен до края на 2020 г. Те са на пристанището в Бургас, заемат място за съхранение и създават безпокойство у пристанищните служители, както и у хилядите български строителни работници, които трябваше да участват в изграждането на българския сегмент на „Турски поток“.
„Някои местни анализатори определят „Консорциум Аркад“ като „съмнителна компания". Нейният ключов партньор, базираната в Саудитска Арабия ARKAD Engineering and Construction, е бизнес субект, който изглежда, че няма необходимите компетенции за изграждането на основен газопровод в Европа“, твърди медията.

„Така че има много въпросителни относно вероятните причини за победата на „Аркад“, което в крайна сметка доведе до голямо забавяне в процеса на изграждане на тръбопровода“, се казва още в статията, като се загатва за последиците от забавянето за енергийния сектор в страната. 

„Българският участък от „Турски поток“ трябваше да гарантира енергийната сигурност на ЕС и на Балканите, както и да намали зависимостта му от Украйна“, се припомня в текста, като се прави паралел между страната и Украйна, що се отнася до въпроса с транзита на природен газ за страните от ЕС. 

„Балканските страни ще бъдат най-силно засегнати от потенциалния недостиг на газ в случай на сериозни проблеми с украинския транзит, което ще доведе до катастрофални смущения при отоплението на домакинствата и снабдяването на обществените съоръжения“, продължава текстът.
Препоръката: „Наистина е време българското правителство и обществото да възстановят контрола над този важен въпрос и да се уверят, че българският участък от „Турски поток“ е завършен навреме. България има какво да губи, в случай че този проект се провали или изграждането му се забави...“. 

(Агенция „Фокус“ представя превод на материала с малки съкращения.)