Рецепти против алкохолизъм

Лечението с билки допълва професионалната терапия

Злоупотребата с алкохол трудно се лекува по естествен път. Групи за самопомощ предлагат лечение на страдащите от това заболяване и помагат на семействата на алкохолици. Можете да се обърнете за помощ и към лекар или психотерапевт, специализиран в злоупотребата с алкохол, към хомеопат или хипнотерапевт. Лечението има за цел не само да ви помогне да спрете пиенето, но и да си изясните защо пиете и да ви помогне да си създадете нов начин на живот, в който няма да се нуждаете от това. 

При алкохолизъм, една от най-силните такива билки е белият трън. 

Той се използва много успешно не само при алкохолизъм, но и за лечението на черния дроб. Семената му съдържат силимарин, който помага за прочистване на черния дроб от отрови. Той често се използва при диети и детоксикация на черния дроб и др. При използване на бял трън за по-дълго време, това води до известна непоносимост към алкохола, като наред с това се грижи за възстановяване на увредените чернодробни клетки.

Друга полезна билка за лечение на алкохолизъм е жълтия кантарион.

Той също намалява влечението към алкохола, тъй като съдържа вещества, които наваксват и компенсират дефицитът на елементи, провокиращи желанието за пиене в организма на зависимите.

Третата много полезна билка, която помага за лечение на алкохолизъм, е женшенът.

Тази далекоизточна билка е позната със своите тонизиращи и възстановителни свойства. Основното действие на женшена върху организма е като забързва обмяната на веществата. Така билката може да помогне на тялото да разгради алкохола по-скоростно, като по този начин го изчиства от токсините и му помогне срещу вредния навик.

Следните лечения допълват професионалната терапия:

4 супени лъжици мащерка, 1 чаена лъжичка червен кантарион, 1 чаена лъжичка от билката пелин. Тази смес се разбърква се и се смила. Вземете 1 супена лъжица от сместа , изсипете я в 250 мл вряща вода и запарвайте в продължение на 2 часа. Щом изстине филтрирайте. Пие се по една кафеена чаша 3-4 пъти на ден . Курсът на лечение е 3 месеца. (lechitel.net)

***

2 броя дафинов лист и две супени лъжици изсушен или пресен корен от девисил. Изсипете 250 мл водка. Тази смес се настоява за 2 седмици, като се разбърква от време на време. Инфузията предизвиква отвращение към алкохола. Пие се, когато зависимият е подготвен за това.

***
2 лимона се смилат с корите или се пускат през блендера. Заливат се със 1000 мл вода и се варят в продължение на 30 минути на слаб огън. Оставете сместа да изстине. Към нея прибавете силна настойка от лавандула и трепетлика, като от двете билки се слагат по две супени лъжици, заливат се с 250 мл вода и се вари 3 минути, след което се прецежда. Като добавите билките в лимонената вода, се пие по не повече от 150 мл на ден.

***

Тинктура от черен дъб: разтворете 3 капки в малко вода и пийте 2 пъти дневно, за да уталожите алкохолния глад.

***

Алкохолиците обикновено страдат от липса на ГЛК (гама-линолинична киселина). Тя се съдържа в маслото от жълта иглика, което се смята, че предотвратява честата промяна в настроението и увреждането на черния дроб. Да се вземат по 4 капсули дневно. 

***

Китайска медицина

Препоръчват се билки, които да прочистят тялото от топлината. Силният зелен чай „охлажда“ черния дроб и стомаха. 

Кудзу корен (Kudzu Root) помага в борбата със зависимостите от алкохол или тютюнопушене.

***

Може да се направи програма за детоксикация с консултантски и помощни групи.