Разузнаването засече подозрителни трансфери на пари сред мрежа от терористи в Европа

„Ислямска държава“ готви нови терористични актове, включително и в Белгия, предупреждават западни служби

Белгийци са сред заподозрените в разследване за подготвяни атаки от терористичната групировка Ислямска държава (ИД) след тези, извършени в Брюксел и Париж, съобщиха всекидневниците Het Laatste Nieuws и La Dernière Heure, пише електронното издание The Brussels Times.

Текущо разследване, започнало през ноември 2016 г. и проведено в сътрудничество с много западни разузнавателни служби, установи, че ИД планира други атаки в Европа. Документи разгледани от журналисти от Het Laatste Nieuws, както и немски, испански и португалски публикации показват, че мрежа от лица планира нападения в района от Португалия до Балканите.

Разследването включва имената на трима белгийски граждани. Чакир Х. (30) от Иксел и Мохамед Сахаедин Л. (39) от Моленбек са замесени в подозрителни трансфери на пари в няколко случая. Все още не е ясно откъде са парите и за какво са използвани. Чакир Х. е бил разпитан, но не е бил задържан, докато Салахедин е изчезнал.

Правозащитните органи са разследвали също и Сами Джеду (29 г.), убит от дрон в Сирия. Неговата роля никога не е била ясно определена, но за разследващите е било ясно, че и той е помагал за организацията на атаките в Париж и Брюксел.