Партньрите в малката коалиция на различни позиции за акциза на бездимните цигари

От БСП пък коментират, че не очакват изненади при гласуването на законопроекта, внесен от ГЕРБ

Разнобой в малката коалиция, партньор на ГЕРБ в упровлиншитж, относно подкрепата за законопроекта, който налага по-висок акциз в средата на годината на т.нар. бездимни цигари. Това стана ясно от анкета на Би Ти Ви сред народни представители, проведена в парламента.

Бездимните цигари са признати в България от 1 януари т.г., имат акциз като рязания тютюн - 152 лв./кг, което прави под левче за кутия стикове, и техен производител е най-голямата компания в света за цигари и тютюневи изделия - американската "Филип Морис". Нейният конкурент - "Бритиш Американ табако", купи през м.г. марките на "Булгартабак", дистрибуцията и износа, и също произвежда бездимни изделия, но засега те не са на българския пазар.

На практика с предложението на Менда Стоянова (ГЕРБ) и група депутати акцизът на бездимните цигари става като на традиционните, както се искаше през м.г. при обсъждането им в бюджетната комисия. Нейните мотиви бяха, че бюджетът губи 15 милиона лева, тъй като делът на бездимните цигари, пуснати от началото на годината, вече е 1.6%.

Александър Сабанов (ВМРО) смята, че законопроектът, дело на ГЕРБ, е внесен "на крак", не е коментиран в групата и обслужва интересите на ДПС. "Всички знаят КОЙ защитава този проект и чия идея е", каза Сабанов, натъртвайки на КОЙ.

Колегата му Борис Ячев (НФСБ) коментира, че приходите в бюджета трябва да са приоритет на всеки депутат, групата е информирана за проекта и това няма да е първият законопроект, приет с различия между самите "патриоти".

От коментарите на депутатите обаче стана ясно, че Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) е отхвърлила точно този вид тютюневи изделия - IQOS на "Филип Морис", а продуктът е подложен на различни рестрикции в отделни държави.

Това действително е така - през януари Агенцията отхвърли искането на "Филип Морис" бездимните изделия да се продават на американския пазар, като потребителите да бъдат уверявани, че са по-безвредни от конвенционалните цигари, а новината предизвика спад на акциите на концерна.

Румен Гечев (БСП) посочи, че не очаква изненади при приемането на промените в зала. "Няма да има изненади, според мен ДПС броят гласовете на КОЙ да мине", каза той.

Кръстина Таскова (Воля) попита защо законопроектът се внася по средата на годината, а освен това в него липсва дефиниция на бездимните цигари. Нека влезе в комисия, да бъде обсъден, на мнение сме, че както за конвенционалните, така и за иновативните тютюневи изделия трябва да има адекватни мерки, каза тя.