Ангелкова в Москва в опит да привлича руснаци

Ранните записвания на руски туристи за България са намалели тази година с 25%

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

Ранните записвания на руски туристи за България са намалели тази година с 25%, отчитат в Министерството на туризма. Ресорният министър Николина Ангелкова замина за Москва в опит да засили интереса на руснаците към страната ни като туристическа дестинация.

В българската делегация участват петима депутати от всички представени в парламента партии. Явор Нотев каза, че присъствието им в Москва цели да покаже политическото съгласие по въпроса за значението на туризма и политическия ангажимент да се работи за преодоляване на съществуващите проблеми.

В интервю за БНР министър Ангелкова посочи целите на посещението си в Москва.

„Една от основните цели на моето посещение е да засилим все повече интереса към България като туристическа дестинация. Да покажем максимално какво правим в сектор туризъм и да засилим интереса към нашата страна. Поставили сме си като цел да задържим нивата на руските туристи, които посещават България и при възможност да ги увеличим в годините напред“.

Освен с руския заместник-министър на икономиката с ресор туризъм Сергей Галкин Николина Ангелкова разговаря и с представители на български и руски туроператорски фирми. Домакин на срещата беше посолството ни в Москва.

„Ключово за нас е да засилим интереса към детския туризъм и отдих. Бихме искали да ползваме експертизата на Руската федерация в това направление, така че максимално нашите детски лагери да отговарят на условията и качеството, което се търси“, коментира Ангелкова. Тя посочи като друг фокус оздравителния, културно-историческия, както и религиозния туризъм.

Министър Ангелкова потвърди тенденцията към намаляване на интереса на руските туристи към страната ни. Според нея причината за спада на ранните записвания е невъзможността България като член на Европейския съюз пряко да субсидира туризма - нещо, което конкурентните пазари извън съюза правят.

„За миналата година спадът на руски туристи е 8% при подобни очаквания на ранните записвания. Независимо от този спад, за миналата година България е посрещнала над 9,2 млн. чуждестранни туристи и имаме ръст от около 5% на годишна база“.

Министърът на туризма увери, че страната ни прави всичко възможно да улесни процедурата за издаване на визи на руските туристи.

Посещението на Николина Ангелкова в Москва продължава и днес. Програмата й предвижда среща с ръководителя на Федералната агенция по туризъм Олег Сафонов.