Радев замазва скандала с Иво Христов

Президентът не е и не може да бъде опозиция,аз съм ценностна опозиция

За включването на вече бившия му началник на кабинета в листата на БСП за Европарламента,  президентът Румен Радев заяви пред "Панорама" на БНТ, опитвайки да замаже скандала.

" Г-н Христов със своите качества, със своя опит, натрупан в Европа, ще бъде едно много добро решение за България", обясни държавният глава.

Той оформи изречение -парадокс, което вероятно е дело на самия довчерашен началник на кабинета. То гласи: 

"Няма как да застана от едната страна на някаква партийна барикада, защото вчера освободих Иво Христов, колкото и да не искам".  Ами щеше да е извън барикадата, ако не го беше освободил, като не му се ще чак толкова.

"Той ми е необходим тук. Аз го освободих с мой указ. Така че няма никакви основания за подобни тълкувания", беше друго странно изказване на Радев.

Стилистиката на бившия "Началник" личи и в следните изречения на президента:

"Всякакви конспиративни теории по отношение на Иво Христов като че ли имат една основна цел, да се заглуши големият скандал, който се вихри и за който говорихме“.

Във връзка с критиките , че президентът съгласува всичко с БСП, Румен Радев уточни, че уважава личния избор на Иво Христов.

„Не се притеснявам. Няма как изобщо да ме слагат в един кюп, с която и да е партия, защото аз се водя от моята си политика и моите приниципи, които не зависят от никоя партия. Не ги съгласувам с никоя партия. Президентът не е и не може да бъде опозиция, но мога да ви кажа, че заедно с милионите българи, които не одобряват действията на законодателната, на и изпълнителната власт, заедно с тях, аз съм ценностна опозиция. Останалото са конспирации“, допълни още той.

 Не подчинявам решенията си на критерия дали ще доведат до конфликт с премиера, а на това дали са добри за България, каза  Румен Радев в „За това не съм склонен на компромиси, особено когато става въпрос за стил на управление. Ръководството на държавата не трябва да става на основата на лични договорки и лични съглашателства“, каза той.