Радев преди срещата с Ердоган: България става все по-зависима от Турция

Румен Радев

Румен Радев

Президентът Румен Радев се среща с Ердоган днес следобед в Брюксел.

Пред Би Ти Ви на влизане, преди днешното заседание на лидерите от НАТО, президентът коментира темите, които предстои да обсъди с Ердоган. 

Тезата на Радев е, че освен по линия на мигрантския натиск, който Турция възпира към Европа, сме зависими и по линия на енергийните доставки на газ през Турция.

„Още на 3 март в поздравителен адрес на нашия национален празник, той предложи да се срещнем и аз предложих да е на срещата на върха на НАТО. Важните неща ги знаете - важността на Турция като съсед, наш партньор и съюзник, заради мигрантите и в енергетиката. Ще поговорим за изграждане на отношения на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните ни работи”, посочи Радев.

Президентът Радев не очаква днес да има повече спорове за пари по отношение националните приноси за отбрана сред обвиненията на Тръмп, че Германия е зависима енергийно от Русия и купува газ, а налага търговски бариери пред САЩ, които влагат милиарди в сигурността на Европа.

Днес се решава да се удължи и финансирането на Афганистан след 2020 г. Алиансът приема и нова командна структура ще има 30 ескадрили, 30 бойни кораба и 30 батальона до 2020 г.

Припомняме, че Румен Радев беше единственият президент, представляващ страна членка на ЕС, който присъства на встъпването в длъжност на Ердоган преди три дни в Анкара.