Радев смути сънародниците ни в Париж с неуместно изказване за президента Макрон

Едва ли е най-подходящо да представиш френския държавен глава като "съпруг на Брижит"

Румен Радев

Румен Радев

Неуместно изявление на държавният глава Румен Радев по време на посещението си във Франция вчера разбуни духовете в социалните мрежи. 
Визитата при президента Макрон бе уредена още по време на гостуването на Бойко Борисов в Елисейския дворец през пролетта и бе потвърдена при идването на френския държавен глава на гости на министър-председателя във Врана през лятото. Сега от Румен Радев се искаше само да отиде до Париж, повече да се усмихва и да бъде по-пестелив в речите си. Но и този път бившият летец изпадна в доста конфузна ситуация със своето обръщение на нашите сънародници във Франция.

„Благодаря на моята съпруга, която прие тази кауза и още през лятото, когато г-жа Брижит Макрон бе на посещение със съпруга си в България, постави този въпрос. Имам потвърждение от президента на Франция, че той ще бъде придвижен към френските институции и ще се търси решение в най-близко време“, изцепи се Радев по повод усилията на българската общност за признаване на българския език за матуритетен в образователната система на Франция.

Изказването му силно смути българите в Париж и стана една от най-коментираните теми в социалните мрежи. То предизвика недоумение сред дипломати, според които е напълно неуместно хрумването на Радев да благодари на жена си по време на официална визита, а за капак да обяви Еманюел Макрон просто за съпруг на Брижит. Все пак човекът е президент на Франция и френският народ е гласувал за него, а не за Брижит на избори.