Радан Кънев: АЕЦ "Белене" е проект за кражба, никога няма да се строи

До момента са ни откраднали 6 млрд., още 20 ли трябва да откраднат?

Още една руска АЕЦ задълбочава руския енергиен монопол в България.. До момента са ни откраднали 6 млрд., още 20 ли трябва да откраднат? Това попита зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев в "Още от деня" на БНТ.

"Белене" е проект за кражба, никога няма да се строи, категоричен е Кънев.

Този проект е мъртъв. Много е важно да се знае, че това вече е нов проект.  Той не отговаря на стандартите нито за сеизмичност, нито за безопасност на горивото, нито на завишените европейски изисквания след аварията във Фокушима. Затова непрекъснато бутат към 2007 г., преди Фокушима.  Тогава станало за една година. Сега одобряването на на АЕЦ "Белене" няма да стане и за един век, защото, слава Богу, модерните изисквания за безопасност са много по-високи, отколкото бяха.  Знам как енергийният министър стана енергиен министър, обясни той , визирайки Теменужка Петкова, която гостува в студиото преди него и обясняваше колко модерни са руските реактори. 

На първо място трябва да бъде мерилото "безопасност". Има доклад за повишена сеизмичност и 20 години по-късно доклад на БАН, който казва, че няма сеизмичност. Тук не говорим за експертиза, говорим за здрава човешка логика, която разпознава лъжата, когато я види. Говорим за желанието на много хора в продължение на 30 години да крадат парите на българския данъкоплатец за един проект, който е безнадеждно остарял.