Радан Кънев: Парламентът е като казармената яхния, в която плуват разлигавени парчета сланина

Нека да сложим тия домати, за да кажа и за дясното пространство, обясни майстор-готвачът

Снимка: Би Ти ВИ

 Нека да сложим тия домати, за да кажа и за дясното пространство. Това заяви Радан Кънев, сега зам.шеф на ДСБ,  докато готвеше  класическо „чили кон карне“ пред камерата на „120 минути“ на Би Ти Ви. Странният начин да говори за политическите процеси в България, докато реже говеждо месо и чука чесън, изглежда ни най-малко не смущава Кънев.  Разбрахме също, че е поддържал готварски блог, но го зарязал, като се втурнал в политиката. Жалко... 

Той определи сегашния парламент като яхния като тази от казармата, в която плуват разлигавени парчета сланина.

„Мисля, че месото може да влезе вече заедно с чесъна и дафиновия лист“, каза той и без прекъсване обясни, че готвенето е като коалициите- трябва да внимаващ как смесваш съставките и да внимаваш за температурата, за да не загори манджата.

"Човек трябва първо да е бил очарован от политиката, за да се разочарова, а аз знаех много добре къде влизам. Не е тайна, че вярвам в политиката като изкуство на компромис и някакъв разумен разговор. Не вярвам в революциите, дори в ситуации като нашата, която е толкова закостеняла и вътрешно корумпирана, че изглежда невъзможно да се промени по еволюционен път.

Аз вярвам в преговорите и компромисите вярвам, че демокрацията и революцията са две различни неща. А за да има преговори и компромиси трябва да има искрени позиции. Аз съм на тази или онази позиция, а когато те са проформа, ще дам един пример, въпреки че не обичам да навлизам в темата, защото според мен е фалшива. Този шум покрай Истанбулската конвенция.", обясни той. 

Попитаха го: "Плаши ли Ви джендърът?" "Не, не ме плаши. Не ме плаши и прочутият израз за нестереотипните роли на пола, който всички разбират като гей бракове или не знам какво, а той значи това, че един мъж може да готви без да е гей. Или че една жена може да бъде министър или председател на парламента. 
Проблемът с домашното насилие в България е много сериозен, но той не опира да конвенция, а до отношението на полицията и прокуратурата. Като адвокат съм имал много такива случай, основният проблем е абсолютно безразличие на полицията. Най-честият отговор, който чуват жени, които се оплакват, е „Не ни занимавайте”.

При стъпка 4: Към месото се добавят лукът и чушките, той обясни :  "Аз уважавам това, което Росен Плевнелиев направи в президентския си мандат и особено смелостта да говори неща, които са непопулярни. Ако нещо го направи неизбираем за втори мандат, това беше тази смелост и обичайната страхливост на характера на Борисов.За всеки е ясно беше честно, че шансът Борисов да подкрепи, човек, който заема толкова категорично позиции по руските теми, хибридна заплаха, конфликт между Борисов и НАТО и т.н е минимален, защото Бойко е много страхлив човек и който е вътре в политиката го знае. Така че аз подхождам към Плевнелиев с уважение, в случая каза няколко груби неистини, и предпочитам да не коментирам, защото ще излезе че съм враждебно настроен към него, защото не съм .

При Стъпка 5: След като зеленчуците поомекнат се прибавят и доматите. Към тях се прибавят счуканият кимион, черен и червен пипер .
"След последния провал на изборите отделих много време да намеря за себе си някакъв нешаблонен отговор. Защото този процес на роене на партиите създава едни малки и отделни, но верни на лидера си партии, които си измислят дори идеологически различния по между си. А лидерството в политиката е да водиш хора, които не те харесват. А това нещо в дясно го няма, всеки гледа да не харесва някого, а някой да го харесва него.

Необходими продукти (за ястието, не за решаване на проблемите на България):

500г Говеждо месо

2-3 чушки

1 консерва домати

1 Черен боб

Кимион

Червен пипер

Черен пипер

2 глави лук

3-4 скилидки чесън

1 пръчка канела

Дафинов лист