Радан Кънев: Сътрудничеството и разговорите с ГЕРБ могат да бъдат причина за поредното разделение вдясно

СДС са изправени пред трудена дилема - да избират между "Демократична България" и ГЕРБ

Радан Кънев

Радан Кънев

Винаги съм бил застъпник на максимално широко обединено явяване на партиите в център и вдясно, на тяхното окончателно обединение в една сила. Сътрудничеството и разговорите с ГЕГБ обаче могат да бъдат поредната причина за разделение вдясно. Надявам да не се стига до такъв резултат. Това каза за БНР зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев по повод призива на председателя на ЕНП Жозеф Дол десните партии да се явят заедно на евровота.

По думите му СДС е изправена пред сериозен политически избор.

„Няма как да избереш две алтернативи едновременно. „Демократична  България“ се развива като алтернатива на управлението на ГЕРБ, като най-ярката в българската политика в момента опозиция на това управление, най-вече от принципни съображения. Няма как да бъдеш едновременно с ДСБ, с „Да, България“ и с ГЕРБ. Това не е възможно“, аргументира позицията си Кънев. 

„Същевременно винаги съм бил на мнение, че изобщо изграждането, дори планирането на изграждане, на една единна десница преминава през категорично разграничаване от това, което представлява управлението на ГЕРБ през последните 10 години“.

Радан Кънев изключи възможността за преговори със СДС, ако там надделее мнението, че синята партия трябва да се стреми към сближаване с ГЕРБ за евроизборите. Той отказа да даде подробности и за преговорите с движение „България на гражданите“, но намекна, че позициите му спрямо ГЕРБ са „същото толкова ясни и категорични, както и нашите“.

Успехът за „Демократична България“ на тези избори би бил „представителство в ЕП“, категоричен е зам.-председателят на ДСБ.