Пускат до 1 юли виадукт "Разлив" на АМ "Хемус", отпушват трафика към морето

В момента в ремонт са връхната конструкция и долното строене на дясното платно

Движението по виадукт „Разлив“ на 51-и км на автомагистрала „Хемус“ ще бъде пуснато до 1 юли. А целта е да се улесни трафикът през летния сезон. Това стана ясно при направената инспекция на строително-монтажните работи от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

В момента в ремонт са връхната конструкция и долното строене на дясното платно. Предстои полагането на хидроизолация и асфалт. След 1 юли остават довършителни работи от долната страна на съоръжението, които ще приключат в края на годината. Те обаче няма да затрудняват трафика.

За възстановяване на състоянието на виадукта, който в резултат на дългогодишната си експлоатация е силно амортизиран, държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД изгражда нови стоманобетонови плочи и тротоари, монтира дилатационни фуги, чугунени отводнители и колекторна система. Лявото платно  на съоръжението беше ремонтирано през 2017 г.

В началото на юли трябва да приключи работата по пътното платно и ще бъде пуснато движението по още един от виадуктите на АМ „Хемус“ – при км 37+920 . Ремонтът на дясното му платно включва възстановяване и на долното строене, което ще завърши до края на 2019 г.

Движението по други два виадукта на АМ „Хемус“ - „Потоп“ и "Коренишки дол", ще бъде възстановено до края на ноември 2019 г.

Текущият ремонт на виадукт „Потоп“ е заради цялостното му лошо състояние. Строителните работи включват премахване на съществуващата настилка и пластовете под нея до горния ръб на стоманобетонната плоча. Изграждат се нов изравнителен бетон и нови тротоарни блокове, ще има и нова хидроизолация.

Спешният ремонт на виадукт „Коренишки дол“ включва строителни работи по двете платна, носещите стълбове и основите.