Проверка в Агенцията по храните разпореди Порожанов заради 100 мъртви птици

Румен Порожанов

Румен Порожанов

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов разпореди проверка на дейността на българската Агенция по безопасност на храните, съобщава "Дарик". Причината е, че агенцията по храните умъртви над 100 птици, които бяха настанени в столичния зоопарк.

Пернатите, сред които е имало и защитен вид, са били конфискувани преди няколко дни на Дунав мост при Видин. Животните са избити, въпреки че не е имало данни, че са болни, оплакаха се природозащитни организации и граждани. От Съюза на птицевъдите в България пък защитиха работата на Агенцията по безопасност на храните, тъй като птици без документи крият риск от разпространение на опасни за хората и животните заболявания.

След сигнали от неправителствени организации и граждани за неправомерно убитите птици министър Румен Порожанов разпореди проверка по случая. Съгласно заповедта на министъра проверката ще бъде извършена от инспектората на Министерството на земеделието, храните и горите, съвместно с дирекция „Животновъдство“ в аграрното ведомство. Тя трябва да установи спазени ли са всички правила и процедури по ветеринарно-медицинското законодателство от служителите на Българската агенция по безопасност на храните. 

Междувременно от Съюза на птицевъдите в България защитиха действията на ветеринарните власти. Ивайло Гълъбов от браншовата организация каза, че Съюзът на птицевъдите в България подкрепя всички законосъобразни действия на Българската агенция за безопасност на храните, предприети във връзка с предотвратяването на опасност от разпространяване на заразни заболявания на територията на България. Транспонирането на живи животни се извършва по строго определен ред, определен в европейските регламенти. Всяко нарушение на тези регламенти води до нежелани последствия за животните и до санкция за съответния оператор. В предвид на епизоотичната обстановка в Европа по отношение на разпространението на високопатогенни и нископатогенни щамове на инфлуенца, предприетите мерки на българската Агенция за безопасност на храните са адекватни и необходими", смята Гълъбов.

"Опасността от разпространение на високо патогенни и ниско патогенни щамове касае много сериозно не само птиците, те са изключително опасни и за хората. Според нас мерките, предприети от агенцията, са абсолютно навременни, необходими и адекватни. Установяването на здравния статус на тези предвижвани по нерегламентиран начин патици не е толкова бърза и лесна задача, както се изнася по медиите. Изисква много време. Рискът при престоя им да се разпространи заболяване е много голям", подчерта още Ивайло Гълъбов от Съюза на птицевъдите.
 
Природозащитни организации алармираха за убийството на над 100 птици, сред които патици, гълъби и лебеди. Според неправителствените организации действията на Агенцията по храните са незаконни.