Четирима служители на НИМХ са получавали заплати със 120 на сто над основната за категорията персонал

Проверка на МОН откри нарушения в управлението на института в предходните две години

Проверка на Министерството на образованието и науката констатира нарушения в управлението на Института по метеорология и хидрология в периода от началото на 2016-а до средата на миналата година. Институтът е на подчинение на просветното ведомство от 1 януари по желание на неговите служители.

Метеоролозите са получавали заплати от парите за издръжка на института. Директорският съвет е вземал решения за увеличение на трудови възнаграждения за заплащане на допълнителни дейности на служители и е определял месечни лимити за заплати на база, на които директорът е утвърждавал поименни разписания на длъжностите и работните заплати, без да има правомощия затова.

От проверката става ясно още, че четирима от неговите служители получават възнаграждения, които превишават до 120 на сто основната заплата за съответната категория персонал.

Пред „Хоризонт“ директорът на института в периода на провеждане на одита, а сега негов заместник директор Христомир Брънзов заяви, че в синоптичната служба няма получени документи за нарушения и, че ще коментира одитния доклад, когато се запознае с него.