Протестиращи пред МС заради разградските лъвчета посрещнаха Нено Димов с гневни скандирания

Няколко от протестиращите го попитаха защо не е спазил ангажимента си, поет при предишния им протест

Стотици граждани се събраха на пореден протест пред Министерски съвет срещу решението на Общинския съвет в Разград да дари лъвчетата Терез и Масуд на община Пазарджик. При протестиращите пристигна министърът на околната среда Нено Димов, който беше посрещнат със скандирания "Нено в клетка", "Нено зад решетката", "Оставка", "Предател". "Затвор". 

Няколко от протестиращите го попитаха защо не е спазил ангажимента си, поет при предишния протест. И му показаха снимки от мизерните условия, в които живеят лъвовете в зоокъта в Разград. Министърът отговори, че законът не му позволява да действа, а думите му бяха посрещнати с още скандирания и недоволство. 

"Вие ще загубите напълно доверието на хората, защото не спазвате ангажиментите си", обявиха протестиращите. Те го питаха защо не конфискува животните в полза на държавата, което той бе обещал при предишния протест, ако общината не ги даде, както и стана.

Премиерът Бойко Борисов е поискал от Регионална инспекция по околна среда и водите и на Българската агенция по безопасност по храните пълно съдействие за конфискуването на лъвчетата от общината на Разград. Той се е ангажирал до 20 дни животните да заминат за спасителния център в Холандия, където ще бъдат под наблюдение на специалисти заради здравословните им проблеми. Перспективата е след укрепването си животните да поемат към резерват в Южна Африка. Това съобщи Явор Гечев от фондация "Четири лапи" - една от организациите за защита на животните, благодарение на които лъвчетата, оставени почти да умрат след раждането си през септември, оцеляха и са вече в добро състояние в София.