Промени в закона за културното наследство: Общини ще ипотекират частни имоти

Боил Банов

Боил Банов

Промени в Закона за опазване на културно-историческото наследство предвиждат общините да могат да ипотекират частни имоти - паметници на културата. Това съобщи пред журналисти във Велико Търново министърът на културата Боил Банов. 

Законовите промени се разработват заедно с Националното сдружение на общините и до седмици новите правила ще бъдат предложени за обществено обсъждане. Когато лицето "Х" притежава паметник на културата - къща например, и не желае да се съобрази със закона, т.е. да я възстанови и да я опази, общината да може да влезе, да оправи къщата и да я ипотекира за сметка на собственика, даде пример министърът.

Сега проблемът е, че повечето такива имоти са препродавани, имат множество собственици, което позволява множество юридически игри и в крайна сметка собственикът не може да бъде глобен от държавата или от съответната община, посочи Банов. Според него с промените режимът става еднократен. "Идва се на място, установява се и в рамките на три месеца, ако собственикът не входира проект за ремонт и не започне да оправя имота си, влиза общината и започва да го ремонтира и го ипотекира. Ако собственикът не може да плаща, го придобива общината", посочи Банов.

Предстои всички паметници на културата, които са с временен статут, получен още през 70-те години на миналия век, да получат постоянен статут, за да бъде реализирана идеята и собствениците да получат повече възможности за финансиране, посочи Банов. Той отбеляза, че за 2019 година финансирането на проекти за възстановяване на културно-исторически паметници и археология е над 7 милиона лева.