Пролетна мусака с лапад

Една гозба от рецептите на баба

снимка: Faktor.bg

снимка: Faktor.bg

Необходими продукти:
40 стръка пресен лапад от вашата градина
300 гр. млади картофи
300 гр. извара
2 гл. лук
1 връзка пресен лук
джоджен
1/2 к.ч. олио
2 яйца
1 ч.ч кисело или прясно мляко (по желание)
1 с.л. брашно
сол (на вкус)

Начин на приготвяне: Задушете ситно нарязания лук с мазнината и малко водичка, като овкусите със сол колкото желаете. След това прибавете нарязаните като за мусака млади картофи и оставете да поврат около 10 минути. През това време измийте добре и нарежете на ленти пресния лапад и го добавете към сместа. Прибавете и измития и ситно нарязан пресен лук и пресния джоджен. 

Когато зеленчуците се сготвят, изсипете сместа в подходяща тавичка и прибавете към нея изварата, като я разбъркате добре с сготвените зеленчуци. Пригответе заливка с киселото или прясно мляко и двете яйца, като прибавите 1 с.л. брашно, за да стане заливката по-пухкава. Залейте готовата мусака и печете ястието в средно загрята фурна докато заливката добие златист цвят. 

Оставете пролетната мусака да изстине. Поднесете я нарязана на големи баклави в плоски чинии, в комбинация с овче кисело мляко и пресен чесън. Те ще направят ястието изкусително вкусно.