Прокурорската колегия ще предложи заместник на Цацаров

Все още не е ясно името и датата, когато ще бъде обявен

Сотир Цацаров

Сотир Цацаров

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще има готовност в законовия срок до 29 юли да има издигнати кандидати за нов главен прокурор. Колегията се състои от 11 членове, а всеки номиниран трябва да бъде подкрепен от поне трима от членовете. Заради това изискване прокурорската колегия може да предложи максимум трима души, които да участват в процедурата за избор на нов главен прокурор. 

Това обясни на брифинг за журналисти говорителят на Прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева минути след като Пленумът на ВСС гласува единодушно с 23 гласа "за" и откри официално процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров, чийто мандат официално изтича на 10 януари 2020 г. От заседанието отсъстваха Атанаска Дишева и Вероника Имова. Най-ранната възможна дата да се обявят официално предложени имена е на 18 юли, а най-късната - на 29 юли. Машева не каза кога ще бъдат издигнати кандидатурите, но припомни, че право да номинира има и правосъдният министър. Той вече заяви, че няма да прави предложение, освен ако не се стигне до ситуация, в която няма нито един кандидат. Изслушването и изборът са насрочени за 24 октомври. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че не вижда никакъв проблем поста след Цацаров да заеме жена. "Бремето на тази длъжност е огромна, но не виждам никаква пречка жена да оглави прокуратурата. Има жени, които са далеч по-волеви от някои мъже, възможно е и обратното. На тази плоскост ВСС въобще няма да разсъждава", коментира Магдалинчев.

В същото време пред сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф" десетина души се събраха на протест и издигнаха плакат с надпис "Главен прокурор на закона, не на мафията!" и поискаха следователя от Столичното следствие Бойко Атанасов да бъде подкрепен за кандидат.