Прокурори разпитваха Плевнелиев по делото "Ненчев" ала Юрий Чайка /ВИДЕО/

Стана и остро спречкване между представителите на прокуратурата и адвокатите на Ненчев.

Близо час беше разпитван президентът Росен Плевнелиев /2012-2017/, призован като свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за изтребителната ни авиация, водено от 8-ми състав на Софийския градски съд, вида Faktor.bg на откритото заседание в Шеста заседателна зала на Съдебната палата в София.

Николай Ненчев е обвинен за това, че отказа да сключи неизгоден, по думите му, за Министерството на отбраната договор с руската компания РСК-МИГ и е взел решение да ремонтира двигателите на руските самолети в Полша. 

Плевнелиев заяви, че Полша е постигнала най-високо ниво на съвместимост на МИГ 29 със стандартите на НАТО, а срещу руската компания вече са се очертавали сериозни санкции. Той беше категоричен, че действията на бившия военен министър за ремонта на МИГ-овете там са били в синхрон с държавната политика и препоръките на партньорите ни. 

Двамата прокурори задаваха въпросите така все едно самият главен прокурор на Руската федерация Юрий Чайка е на банката. Президентът Плевнелиев беше попитан дори дали руски самолети са нарушавали въздушното пространство или "само" многократно са навлизали в "зоната са сигурност", както свидетелства той. По едно време останахме с впечатление, че  интересите на руската компания  са основен приоритет по нашите закони. 

Обвинителите на няколко пъти рязко прекъсваха Росен Плевнелиев, а дамата-прокурор заяви, че делото се политизира и се скара, че не се говори според нейните очаквания.

Стана и остро спречкване между представителите на прокуратурата и адвокатите на Ненчев. Прокурорите протестираха срещу въпрос на Радан Кънев, един от тримата защитници на бившия вонен министър, към Плевнелиев, като се стигна до остри реприки.  
„Поведението на прокуратурата е сякаш на руска прокуратура. Радвам се за всичко онова, което потвърди президентът Плевнелиев. Това са очевидни факти-касае се за национална политика, политика свързана с приоритетите на НАТО, така че няма нищо изненадващо“, заяви Николай Ненчев пред Faktor.bg.

Очаквайте подробности.