Прокурор Иван Гешев: Разбитата група е изкарвала лекарствата от болници и аптеки чрез неистински документи

Актовете, които ще състави Изпълнителната агенция по лекарствата, ще са на стойност над 500 000 лв.

Предметна стока на данъчните престъпления са животоспасяващи лекарства. Предстои допълнително да бъде уточнена стойността на иззетите лекарства. Това каза на извънреден брифинг в МВР административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев, предава „Фокус“.

По думите му, актовете, които ще състави Изпълнителната агенция по лекарствата, ще са на стойност над 500 000 лв. „Част от лекарствата са както животоспасяващи, така и животоподдържащи. В резултат на осъществената престъпна дейност се усеща недостиг на българския пазар на тези лекарства. Част от тях са предмет на паралелен износ в страни от наши партньорски държави от ЕС. Част от тях са предмет на нелегален внос и паралелен износ след препакетиране. Ще се разследва всичко, което има, каквото и да е отношение към основния предмет на делото. Имаме данни, че за да бъдат изкарвани от съответни болнични заведения и аптеки, част от начините, по които това е ставало, е чрез неистински документи. Тоест са осъществявани документни престъпления“, коментира Гешев и уточни, че това също е предмет на разследването. Той допълни, че имат данни за множество болнични заведения и аптеки.

„Операцията е на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив. Точната бройка на тези заведения няма как да кажа, защото в рамките на един ден не могат да бъдат проверени абсолютно всички, за които имаме данни. Предполагам, че ще продължи още месеци. Престъпленията са икономически“, каза още Иван Гешев.