Прокурор: Ако Цветан Василев нямаше нищо общо с „Дунарит”, нямаше да има такава реакция от негова страна

Това, което знам за „Дунарит” е, че е предприятие, купено с пари на вложители на КТБ, заяви Иван Гешев

Ако Цветан Василев нямаше нищо общо вече с „Дунарит”, то нямаше да има такава реакция от негова страна. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ.
Преди дни Емилиян Гебрев, който твърди, че е собственик на предприятието се оплака, че имало натиск от държавата върху него. В тази връзка Гешев коментира:
„Аз не знам дали той е собственик на „Дунарит”. Защото там тече една сага със собствеността на „Дунарит” с вписванията, с договори. Аз не съм специалист по гражданско право и не мога да преценя дали той наистина е собственик.

Това, което знам за „Дунарит” е, че е предприятие, купено с пари на вложители на КТБ, така както десетки други предприятия. Едно предприятие, което е печелившо, което има много работници и издържа целия регион. Предприятие, върху което акциите имат запор от КПКОНПИ, НАП и синдиците на КТБ, които искат да удовлетворят длъжниците. Т.е., ако придобият този актив, те ще го продадат и ще се плати на хората, с чиито пари е купено това предприятие”, заяви Гешев.

„Тези престъпления обаче не могат да се разследват за 2-3 дни. Става въпрос за стотици трансакции, които стигат и до офшорни зони, за лица, които са в санкционния списък на Европа – за руски олигарси.

Отделно г-н Гебрев казва, че е собственик на „Дунарит”, но икономическата логика показва, че едно предприятие се продава на цена 5-6 пъти по-голяма от годишния оборот, който на „Дунарит” е 50-60 млн. лв. Т.е. стойността му е 200-300 млн. Не може да го продадеш за 10 млн. – това означава, че има нещо не е точно в реда на нормалното. Всеки иска да си купи едно такова предприятие за 10 или 20 млн. лв. Мисля, че 20 млн. лв. бе цената му. Отделно се твърди, че е купено е от не знам си кой и че вече не е на Цветан Василев. Видяхте при предприемане на тези действия обаче каква реакция последва. Така че, ако г-н Цветан Василев вече няма нищо общо, нямаше да предизвика такава болезнена реакция.

Истината е следната – един кръг от хора, няколко кръга всъщност, искат да придобият това предприятие, от което се изкарват пари. Отделно вероятно част от тях ще използват работниците, за да оказват натиск върху държавата. Това дали тя ще го позволи, не е от моята компетентност. От друга страна стои държавата в лицето на КПКОНПИ, на НАП и съответно интересите на вложителите на КТБ, които искат да си получат парите. А те няма как да ги получат, ако не се продадат активите. Защото „Дунарит” реално е купен с техни пари”, каза прокурорът.

„Няма какво да влизам в спор с подсъдими. Явно напоследък е модерно обвиняемите да стават писмовни. Един колега на г-н Банев от Сърбия постоянно се изявява в различни блогове, г-н Банев пише писма до медиите. Всеки има право да се защитава и да възприема защитна стратегия, каквато прецени. Включително и с медийни атаки, както правят някои обвиняеми кметове – това е част от тяхната преценка как да избегнат наказателна отговорност”, каза прокурорът.

По думите му тече проверка как Банев е получил телефона в ареста си. Най-вероятно обаче е чрез пратка, която има право да получава от роднини.

Очаква се много скоро Турция да екстрадира Димитър Желязков – Митьо Очите.

„В рамките на седмица или може би по-скоро. Ще е спекулативно да давам точни дни, но очакваме да е възможно най-бързо”.

Процедурата по екстрадиция се е забавила, тъй като не става въпрос за страна от Европейския съюз и действат съвсем различни процедура от тези в сравнение с Николай и Евгения Баневи, например.

„Както виждате в Сърбия г-н Цветан Василев вече се чувства уютно вече 3-4 години. И процедурата там не знам докъде е стигнала. Става въпрос за процедури в ЕС и извън ЕС. Тези извън ЕС обяснимо са по-дълги. А за голяма част няма и срокове”, каза Гешев.