Прокуратурата разнищи задачата - за какво е бил подкупът за младия кмет от Карловско

Тодор Танковски е получил рушвет от 150 лева, грозят го 5 години затвор

Тодор Танковски

Тодор Танковски

Районна прокуратура – Карлово пусна прессъобщение, в което обясни как и защо е бил задържан най-младия кмет в общината – 24-годишният Тодор Танковски. Потвърди се информацията, че подкупът, с който е хванат кметът на село Войнягово е в размер от 150 лева, а той бил връчен, за да прикрие незаконен добив на инертни материали.

Районна прокуратура - Карлово наблюдава досъдебното производство срещу кмета на село Войнягово за лично укривателство с цел имотна облага. Досъдебното производството е било образувано на 18 юни 2018 г. с разпит на свидетел, който е заявил, че лицето с инициали Т.Т. поискал сума в размер на 150 лева, за да спомогне на лице, което е разследвано за друго престъпление по чл.240а от Наказателния кодекс, да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване – за незаконен добив на инертни материали от коритото на река Стряма, в землището на село Войнягово, общ. Карлово, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура - Пловдив.

До момента е установено, че на 18 юни 2018 г., в гр. Карлово, между Т.Т. и горепосоченото лице е била уговорена среща на паркинг в централната част на града, като на Т.Т. била предадена поисканата сума. Предвид неотложността на случая, при стриктно спазване на процесуалните изисквания, непосредствено след предаване на сумата, управляваният от Т. Т. автомобил бил спрян за проверка и при извършеното претърсване била намерена сума в размер на 150 лв., в купюри от 20 и 10 лева, за които той заявил, че сумите са за нуждите на кметство Войнягово. Иззет е и мобилния телефон на Т.Т. , от който се е водела комуникацията между лицата. В момента се провеждат активни процесуално-следствени действия под ръководството на Районна прокуратура - Карлово. Т.Т. е бил задържан за срок от 24 часа. Днес предстои повдигане на обвинение и преценка относно наличие основанията за задържането му .

За престъплението по чл.294 ал.2 от Наказателния кодекс се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 5 години.