Проклятието „10 ноември” освободи черния ангел на бездната Авадон

Разпределянето на парите осъществено от тандема „БКП - ДС” е преминало на три нива

Светослав Пинтев

И повика Авенир първия от властителите на гърма. Името му бе Авадон, което значи ангел на бездната. Косата му бе от пламъци, а лицето му – гиздаво, като лице на жена. Очите му бяха тъмни като пропаст и пареха.
....  И страх налетя върху вселената, леден страх.

                 „Богомилски легенди”, Николай Райнов 


Изпращаме поредния 10 ноември. Пак под знака на онзи  ноемврийски пленум през 1989 г, който свали управлявалия 35 години комунистически вожд Тодор Живков. 
  Тогава мислехме, че това е датата на настъпването свободата ни, оказа се, че са ни излъгали жестоко. Излезе, че е дата-проклятие, на която ни измамиха, че комунизмът си отива, дето пееше Васко Кръпката и ни докарваше до екстаз.

Оказа се, че той идвал с пурата на капиталист в устата.  Както се изрази писателката Теодора Димова в интервю за сайта ни: "Комунизмът е по-жив отвсякога чрез своята най-висша ценност – кражбата".

 И тази година навръх 10 ноември се появи поредната порция разкрития, поднасяни по лъжичка 28 години. Тодор Живков сам си подал оставката. А толкова героични страници бяха изписани за свалянето му от партийните реформатори. 
  Зам-председателят на БСП Крум Зарков току-що нарече 10 ноември „марков”. Той наистина е такъв за хората от стария елит, на които бяха лепнати марките, че са  новите капиталисти на България . Обясни, че трябва да гледаме бъдещето, а не историята. Крум е много млад, през 89 г. е бил на 7 г, вероятно не помни, че и тогава така ни казваха.

Докато са ковали бъдещето ни и това на децата ни. 

Глупаци сме, ако пак  позволим да изтрият историята и да коват бъдещето ни. 
Затова за пореден път ще цитирам покойния журналист Георги Тамбуев,  депутат от парламентарната  група на БСП, председател на Комисията по досиетата във Великото народно Той пише в книгата си „Особено мнение” (изд. „Труд”, 2004 г., стр 203):

„...с вътрешното разпределение на парите се е занимавал пряко Андрей Луканов, а с външното - Огнян Дойнов...  
...От многобройните ми срещи проблемът, който ме вълнува, започва да се избистря като фотографски образ в легенче с проявител. Става ясно, че е осъществено от тандема „БКП - ДС” и е преминала на три нива:
Местно - в София и в окръжните градове. Правило: на много хора - по малко.
Централно - в София.

Правило: на малко хора - по много.

Висше - по чужбина. Правило: на съвсем малко хора - съвсем много. Тук сумите не са давани на ръка, а са внасяни по сметки в чужди банки.
„Започнах да подозирам, че Андрей Луканов е архитект на мафията и на прехода” , пише  Тамбуев. Той е достоен мъж преди всичко е разследващ журналист. На едно място дори сравнява Андрей Луканов с черния ангел на бездната – Авадон, въпреки че не е справедливо само той да бъде обвиняван, защото бившият премиер просто е изпълнявал партийно поръчение. 

За това прозрение  журналистът разказва, след като прочита плана Ран-Ът, и по-точно поверителната част на доклада на американците Ричард Ран и Роналд Ът, предоставена му от Луканов, който е поръчал този доклад. Т.е. те янките са само наемници,

необходимите зли демони. 

Ето част от разказа на Тамбуев”: „Искам от Луканов да се запозная с нея /поверителната част на доклада Ран–Ът – б.а./ Той не възразява. И по време на едно пленарно заседание ме кани да отскочим до жилището му... Андрей Луканов ми дава папката с поверителната част от доклада... Чета я и косите ми настръхват. Все едно чета откровението на Йоан или предсказанието на Нострадамус за Апокалипсиса. Не, тези редове не могат да бъдат написани от хора, които милеят за народа и държавата ни. Те са написани вероятно от някакви мрачни ангели на бездната /като Авадон например/.
Цялостният прочит внушава предусещането, че народът ще си тури сам въжето на шията. Очаква се невиждан глад. Все по трудно ще се намира храна. На пазара ще се появят ментета от всякакъв калибър. Най-уязвимата част от населението – децата и възрастните - ще получават тежки хипертрофични увреждания от системното недохранване...”
Както и стана.