Програмата на Андрей Новаков и Емил Радев срещу двойния стандарт е приета без забележки от ЕК

От 1 януари 2019 г. проектът ще започне да влиза в действие

Андрей Новаков

Андрей Новаков

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков коментира пред БНТ българската програма за борба с двойния стандарт при храните, която Европейската комисия прие по негово предложение и на евродепутата Емил Радев. По думите му, програмата е насочена към потребителски организации, които следят за подобни практики. Той изрази надеждата, че след като се съберат достатъчно данни, ще се въведат минимални стандарти за качество при храните.

Бюджетът на програмата е 1,3 млн. евро, поясни Новаков. Програмата е приета без забележки от Европейската комисия, допълни той. От 1 януари 2019 г. проектът ще започне да влиза в действие.

Програмата ще подкрепя потребителски организации чрез грантове, за да се повиши капацитетът им, обясни Новаков. Така те ще могат да извършват тестове на терен, да закупуват оборудване или да наемат допълнителни служители.

Разрешението на проблема с двойния стандарт при храните е въвеждането на минимални стандарти, заяви Новаков. "Когато благодарение на програмата натрупаме достатъчно данни за конкретни продукти, които са обект на двоен стандарт в отделни държави, тогава това се надявам да доведе до минимални стандарти в ЕС", посочи той.