Проф. Овчаров разкри много любопитни подробности за два новооткрити храма

Районът на Златоград е бил наситен с християнски светилища, въпреки че днес е изцяло ислямизиран

Проф. Николай Овчаров. Снимка: Булфото

Проф. Николай Овчаров. Снимка: Булфото

Проф. Николай Овчаров оцени като добър отминалия археологически сезон и представи какви нови находки са открити в два обекта, в района на гр. Златоград.

На границата на област Кърждали, край село Добромирци, тази година екипът на професора се натъква на храм от 12-14 в. Разкопките са изцяло организирани от жители на Златоград, тъй като 2017 г. преминава в града под патронажа на "Дельо хайдутин", като този период е наситен със събития и празници за войводата. Храмът, разкрит през месец май, има и втори пласт от 9-10 в. Това не изненадва арехолозите, защото изследванията показват, че целият район е бил наситен с християнски светилища, въпреки че днес е изцяло ислямизиран, обясни проф. Овчаров.

Вниманието на учените е привлечено и от факта, че по тези земи е завършил земният си път последният български патриарх Евтимий. Досега се знаеше, че той е бил заточен в Бачковския манастир, като последните находки не противоречат на основната теория, защото манастирът е имал много метоси. Преди 80 години при строеж на джамия строителите се натъкват на гроб на християнски архиерей, облечен във везани дрехи.

Другият обект, край село Бенковски, е античен храм, при който е открит богат тракийски гроб. Самият храм е синхронен с този от Татул. Разкопките на този нов храма предстоят и през следващата година. Проф. Овчаров се надява и на успешен предстоящ археологичен сезон. Имаме уверението на премиера Борисов, че ще получим достатъчно средства, за да продължим разкопките със същите темпове. Това, че започна да се работи за учредяване на приоритетни археологически обекти е много добра идея. Така се развива културно-историческия туризъм, обясни професорът.