Изолиран е нов грипен щам - "Виктория", който засяга нервната система

Проф. Тодор Кантарджиев призова директорите на болници да имат готовност в неврологичните отделения за приемане на такива случаи

Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев

Вчера Националната референтна лаборатория към Центъра е доказала в четири проби от област Сливен нов щам на вирус от група Б - "Виктория". От 300 изследвани проби има 100 положителни резултата, което говори за епидемично разпространение. 84% са група Б, което е изненадващо - по-голяма част са щам "Ямагата". 12 щама са група "А". Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Наблюдава се усложнение при група Б, което засяга Централната нервна система. Проф. Кантарджиев призова директорите на болници да имат готовност в неврологичните отделения за приемане на такива случаи.

Областите със завишени данни за заболявания са София, Пловдив, Благоевград, Сливен и Бургас. Там трябва да се следят внимателно инструкциите на Центъра по заразни и паразитни болести, каза Кантарджиев.

По думите му трябва внимателно да се следи бурното начало на грипа, да не се подценяват симптомите и да се търси медицинска помощ.

Вчера в еднин от крайдунавските ни градове е починал мъж от усложнения след грипа.