Заради лоша профилактика броят на младите жени онкоболни расте

Eндескопските операции като много ефективни, но у нас те са само 10% от всички оперативни намеси, казва проф.Григор Горчев

Расте броят на онкоболните и то млади жени. Това каза проф. д-р Григор Горчев в студиото на БНТ. Като една от основните причини за тази тревожна статистика той посочи липсата на строго определени критерии за профилактична помощ в България.

Тя е на много ниско ниво, няма задължителни програми, пациентът сам се профилактира. Много млади нераждали жени идват вече с онкологични  заболявания, необходим е и психологическа помощ при подобно съобщаване на диагнозата на млад човек, коментира професорът.

Той обясни и че ендоскопските операции у нас са малко, но те влияят много по-добре на пациентите. В чужбина те са 80% от операциите, а у нас са около 10%. Наистина засега са скъпи, но няма да е винаги така, а и след подобна операция, човек на 8-мия ден може да отиде на работа, отбеляза Горчев. На практика по думите му те излизат по-евтино. 

За роботизираният начин на опериране "Да Винчи" той обясни, че с нея приоритетни трябва да са операции при злокачествени образувания, а не с доброкачествени. Проф. Горчев е категоричен, че не бива да се злоупотребява с този метод на лечени.