Продажбите на нови автомобили в България нараснаха през юни с 11,9%

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в Европейския съюз се повишиха с 5,2% на годишна база

През юни растежът при регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз (ЕС) се ускори значително, като общият обем на продадените автомобили достигна рекордно ниво за шестия месец на годината въпреки разнопосочното представяне на петте водещи европейски пазари. В същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) отчитат пореден солиден ръст от началото на годината при продажбите и регистрацията на нови автомобили в България.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в Европейския съюз се повишиха с 5,2% на годишна база след анемично повишение през май с едва 0,8%, като през шестия месец на годината бяха регистрирани нови 1 569 067 броя автомобили, което е рекорден броя за месец юли. Агенцията ACEA отбеляза, че през юни петте водещи европейски автомобилни пазара са се представили доста противоречиво. Силен растеж от 9,2% е отчетен във Франция следвана от Испания с повишение от 8,0 на сто и Германия - с растеж от 4,2 на сто. В същото време обаче регистрацията на нови автомобили се сви в Италия със 7,3% и в Обединеното кралство - с 3,5% (след тяхно нарастване през април и май за пръв път от 14 месеца насам).

В рамките на първото полугодие търсенето на нови автомобили в ЕС се увеличи с 2,9% до 8 449 247 броя благодарение най-вече на силното представяне на новите страни - членки на съюза (включително България), където регистрацията на нови автомобили нарасна с 11,4 на сто. От водещите пазари Испания остава лидер с повишаване на регистрираните нови автомобили през първите шест месеца на годината с 10,1%, следвана от Франция (повишение с 4,7%) и Германия (с 2,9%), докато регистрацията на нови автомобили във Великобритания се сви през периода януари - юни с 6,3%, а в Италия - с 1,4 на сто.

Според ACEA продажбите на нови автомобили в България нараснаха през юни с 11,9% до 3586 броя от 3206 броя година по-рано след техен още по-здрав скок с 34,6% през май.

За първите шест месеца на настоящата година новите автомобили, регистрирани в България, се увеличиха с 21,6% до 18 082 спрямо 14 749 броя за същия период на 2017-а година, като в процентно изражение нашата страна е изпреварена единствено от Румъния (повишение с 33,5%), Унгария (с 29,0%), Литва (с 24,6%) и Гърция (с 23,7%).

Трябва да се има предвид, че продажбите на автомобили са оценявани като един от водещите показатели за състоянието на европейската икономика, като данните за юни сякаш сигнализират за известно подобряване на икономическия растеж в ЕС в края на второто тримесечие след слабото началото на годината.

Едноличен лидер за пореден месец при продажбите на нови автомобили през юни е френската автомобилна групировка PSA Group, произвеждаща марките Peugeot и Citroen, с ръст на продажбите от цели 65,8% спрямо година по-рано главно поради факта, че през настоящата година в данните за PSA Group вече се включват и продажбите на автомобили с марката Opel. Тя е следвана от германските автомобилни концерни Volkswagen AG (с повишение на продажбите през юни с 13,3%) и BMW Group (с 8,2%), като и от другият водещ френски производител в лицето на Renault Group, произвеждащ марките Renault и Dacia (повишение с 4,7%). На другия полюс са германската Daimler Mercedes (спад с 5,2%), както и италианската FCA Group (понижение с 2,6%).

Увеличението на продажбите на автомобили от страна на Volkswagen AG е придружено и от нарастване на общия пазарен дял на компанията през юни до 24,9% от 23,1% година по-рано, като германският гигант остава лидер на пазара на автомобили в рамите на ЕС. Това е знак, че водещият европейски производител на автомобили продължава да се възстановява от най-голямата бизнес криза в 78-годишната история на компанията, свързана със скандала с фалшивите тестове на отделяните вредни газови емисии от нейните дизелови автомобили. Продажбите само от марката автомобили Volkswagen се повишиха през юни с цели 16,8% на годишна база до 186 817 броя автомобили, като за първите шест месеца на годината те нараснаха с 9,4% до 965 471 броя.