Прочут тибетски лекар: Българи, спрете да ядете сурови зеленчуци!

Не яжте плодове заедно с мляко, призовава Шакя Гялцен

Прочутият тибетски лекар Шакя Гялцен е възпитаник на Медицинския колеж в индийския град Дармасала, който е под патронажа на Далай Лама. Той практикува в Индия, но често взема дълги отпуски и лекува в центрове в Германия, Франция, Швейцария и България. При първото си посещение у нас той споделя изненадата си от многото онкоболни. “В Германия например не е така”, сравнява той.

За него ракът се активира от неправилно хранене и начин на живот. Но както и другите болести, той е проява на Закона на кармата – веригата от причини и следствия, която ни съпътства от един живот в следващия. Болестите били заложени в тялото ни още с раждането, но само външни фактори можело да повлияят развитието им. Ако не получат тласък отвън, те въобще си остават непроявени през целия живот и човек е здрав.

По време на практика в кабинет на колега в Бангалор, Индия, дошъл пациент с тумор колкото юмрук под брадичката. След лечение с тибетски билки е стопен до бобено зърно, твърди д-р Шакя.

Активирането на болести най-често става от 3 типа поведение на човека – омраза, агресивност или мързел.

“В тялото ни има 3 енергии: на вятъра, на жлъчката и на флегмата. При проява на агресия и прекомерни желания се натрупва Енергията на жлъчката. Тя е гореща енергия и предизвиква главоболие, гадене, повръщане, а понякога и раздразнение на кожата.

Ако ни обземе леност, в нас се надига Енергията на флегмата. Тя докарва проблеми с бъбреците, отоци и изтръпване на краката, проблеми с кръвообращението.

При изпитване на омраза ние образуваме Енергия на вятъра в себе си. Тогава страдаме от безсъние, високо кръвно налягане, от сърце, болки в мускулите. Тази енергия се нарича още на студа в тялото. За д-р Шакя ние, българите, акумулираме много студенина в себе си. Тя влизала в нас от прекалената консумация на… сурови зеленчуци!

“В Индия също ядем салати, но не от сурови зеленчуци. Правилото е да ги обработим с леко попарване с топла вода. Тогава те омекват, без да се губят витамините”, съветва тибетският лекар. Иначе в суров вид зарзаватът носел много студенина. Тя затормозявала храносмилането и бъбреците. Оттам, от болния стомах се повишавала киселинността в целия организъм и тръгвали повечето болести. Най-вече ракът и сърдечните проблеми.

Същият лош ефект се получавал при смесване на много и различни храни.

Не яжте плодове заедно с мляко

“Не може да се ядат заедно 3-те вида месо – пилешко, свинско и риба. Както и плодове и мляко. Или различни меса с картофи. Всичко това може да докара хранително отравяне”, изрежда д-р Шакя и пояснява: “Ако стомахът не смели добре храната, тогава черният дроб се натоварва и не може да пречисти добре кръвта.” 

“Тези непречистени съставки – холестерол и триглицериди – допълва “по европейски” Ели Логинова, – достигат сърцето и то страда. Натрупват се и като плака по кръвоносните съдове и вдигат кръвното.”

Трябва да се яде често, като не бива да се преяжда. Защо? Стомахът трябва да е пълен само наполовина с храна, а другата половина да е поравно вода и въздух. Така смилането и усвояването на храната става най-пълноценно. Затова не бива да се преяжда – тогава се губи важната 1/4 въздух.

Но д-р Шакя забранява и гладуването заради диети. Пропускането на обяда разбалансира трите енергии и се образуват газове в стомаха. Газът се издига нагоре и докарва напрежение и стрес. А от тях с времето се добива язва.

Диагностика по езика, урината и пулса
 
Умението да се чува пулсът се изучава една цяла година в медицинския колеж на Далай лама. Не се ползва палецът, защото той имал свой ритъм и подавал грешна информация. “Най-добра чуваемост на болестите в сърдечния пулс има рано сутрин”, казва д-р Шакя. Но и през другото време опитният диагностик успява да извлече скрити детайли от общата картина на организма.

“Много и различна информация дава пулсът – за проблеми със сърцето, бъбреците, кръвното налягане…”, казва той.

Най-чудатата диагностика е с урината. Пациентът я носи в прозрачна чаша и д-р Шакя я гледа, мирише, разклаща… “Ако е по-тъмна или е мътна, значи, че в бъбреците вероятно има проблем. По-точно е натрупана студена енергия.”

В тибетската медицина болестите се делят на два големи раздела – предизвикани от студено или от горещо.

Руският лекар д-р Всеволод Орлов от Петербург, който е изучавал тибетска медицина при прочутия йогин Нид Ченагцан, при гостуванията си у нас също забелязал, че ние, българите, си докарваме бъбречни и гинекологични болести главно от студено. Според него теракотните плочки, с които облицоваме подовете си, изсмукват топлината от тялото ни. И препоръчва дървено дюшеме или паркет.

Работа за прераждането

Родителите на д-р Шакя са бежанци от Тибет в Индия след окупацията на страната от китайците през 1959 г. Те не са лекари и малкият Шакя сам избрал това хуманно поприще.

“С тази професия помагам на хората и така подобрявам кармата си за следващия живот”, обяснява убедено лекарят. Следването му в медицинския колеж на Далай лама е финансирано от германка. Тя е поклонник на Буда и знае, че днес тибетците съхраняват чистите методи за лечение. Те събират билки в Тибет и Хималаите, които обработват и съчетават в малки топчета. Заедно с тях предписват и тибетски съвети на пациента как да промени начина си на живот.

(lechiteli.bg)

Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е средства от народната медицина, се консултирайте със своя лекар!