Признание: Българин от Варна е най-добър хотелиерски мениджър на Балканите за 2018 г.

Сивата икономика в рентването на апартаменти и къщи под наем буквално краде наши гости, заяви мениджърът на хотел Павлин Косев

Павлин Косев

Павлин Косев

Мениджърът на хотел Павлин Косев от Варна получи престижната награда за най-добър хотелиерски мениджър на Балканите за 2018 г. Отличието му беше връчено по време на форум, организиран от Балканския алианс на хотелиерската асоциация в сръбския град Палич. На официалната церемония присъстваха представители на хотелиерския бизнес от 12 държави.

По време на форума бяха обсъдени основните проблеми в развитието на хотелиерството и ресторантьорството в региона.

"С много бързи темпове нараства сивата икономика в рентването на апартаменти и къщи под наем. Голяма част от тях нито имат категоризация, нито плащат данъци и осигуровки. Това ги прави нелоялни конкуренти, защото те буквално крадат наши гости и правят изключителен дъмпинг на цените",  споделя Павлин Косев..

За хотелиерите липсата на квалифицирани кадри се очертава като водещ проблем в сектора и през следващия туристически сезон.

В много балкански страни все по-малко туристи предпочитат пакетите ол инклузив. След премахването на услугата приходите в хотелските комплекси са се увеличили значително.

Според Павлин Косев, у нас ол инклузив пакетите все още са предпочитани от много туристи. Необходимо е обаче качеството на предлаганите храни да е на ниво.