Приятели и почитатели на Георги Марков се събират пред паметника на писателя в София 40 години след убийството му

Годишнината от покушението над писателя дисидент е съпътствано с редица събития

Георги Марков

Георги Марков

На 11 септември преди 40 години, в Университетската клиника „Сейнт Джеймс“, Лондон, Великобритания издъхва политическият емигрант  и автор на „Задочни репортажи“ Георги Марков. Само няколко дни по-рано - на 7 септември, той е прострелян с отровна съчма на моста „Ватерло“ в британската столица. Покушението над Марков се превръща в едно от най-емблематичните престъпления по време на Студената война, станало известно като "българският чадър".

Годишнината от убийството на Георги Марков е съпътствана от поредица събития, с които ще бъде почетена паметта на писателя дисидент и публицист, творил по времето на комунистическия режим в България. 

Днес, 7 септември, от 16 часа на площад „Журналист“ в столицата приятели и почитатели на Марков ще поднесат  цветя в памет на забележителния журналист и публицист.

На 8 септември, събота, ще бъде излъчен  документален филм за писателя дисидент по Канал1 на БНТ, от  14.10 часа. Той носи заглавието на последния репортаж на Георги Марков „Чувство за непоносимост“. Сценарист на филма е Дочо Боджаков, е режисьор Боя Харизанова. 

На 10 септември, понеделник, от  18.30 часа  в „Нов театър – НДК“ ще се състои  литературна вечер, под надслов „Георги Марков – 40 години по-късно“. Нейни организатори са  приятели и съмишленици на писателя дисидент, издателство „Сиела“ и фондация „Комунитас“. Модератори на вечерта са интелектуалците Захари Карабашлиев и Тони Николов, които са и главни редактори на изд.“Сиела“ и фондация „Комунитас. 

На 11 септември, вторник, от 16 часа в храм "Св. пророк Илия" в Княжево (бул. Цар Борис III № 357) ще бъде отслужена панихида в памет на Георги Марков.