Природонаучният музей организира церемония в памет на Боян Петров

Националният природонаучен музей на БАН организира тържествена церемония в памет и в чест на българския алпинист и зоолог Боян Петров. Инициативата ще се състои днес от 17.00 часа в Големия салон на БАН. От 16:00 часа ще бъде отворена книга, в която всеки може да отдаде почит към паметта на Боян Петров.
Паметното събитие ще открие проф. Николай Спасов - директор на Националния природонаучен музей на БАН. На него д-р Петър Берон, проф. Павел Стоев и докторантката Виолета Желязкова ще представят изследователските приноси и заслугите на Боян Петров към Националния природонаучен музей, към Центъра за изследване и защита на прилепите, както и природозащитните каузи, които той подкрепяше.
 За първи път ще бъдат показани зоологичните материали, събрани от Боян Петров, илюстрации от експедициите му и някои от изследователските му записки.
Алпинистът Боян Петров изчезна под връх Шиша Пангма в Хималаите на 3 май. Издирването му бе прекратено на 16 май. Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много – 10, изкачени осемхилядници.