Приеха на първо четене закона "Симеонов": За шумов терор - затварят заведението за седмица

Искате да убиете туризма и да съсипете бизнеса, скочиха депутатите от ДПС преди гласуването

Депутатите приеха промените в закона за шума на първо четене, внесени от НФСБ и вицепремиера Валери Симеонов. 127 народни избраници гласуваха "за", възпротивиха се 17 от ДПС, въздържаха се 10.

В отговор на критиките, че НАП наказва нарушителите и сега, вицепремиерът заяви: "Кое е по-страшно - ако вляза в лъскаво кафене и не ми издадат бон, или една дискотека, която дъни и побърква целия Несебърски залив?", попита Симеонов.

Той натърти, че не отрича ефективността на мерките на НАП, но тези срещу шума са много по-належащи.

"Освен това, за шумова агресия и шумов терор залагаме затваряне на заведението до 7 дни, а за един касов бон се налага затваряне на заведението до 30 дена", сравни санкциите Симеонов. Той апелира към депутатите, които критикуваха приемането на закона: "Всеки, който излиза да се изказва, да декларира конфликт на интереси".

Ограниченията в закона засягат времето от 22 часа вечерта до 8 сутринта, когато трябва да се пази тишина и хората да почиват. Контролът ще се осъществява от РЗИ през деня, а вечер и през нощта - от МВР, които веднага ще издават предписания. Досега 4 министерства си подхвърлят закона като футболна топка на световно първенство, негодува вицепремиерът, който констатира, че именно заради това законът не е бил работещ.

Симеонов даде за пример Германия, където след 21 часа през пролетта и лятото е забранено да се вдига шум, а през есента и зимата ограничението е дори след 20.00 часа. Така че, нищо ново не правим, обобщи вицепремиерът.

След приемането на закона по предложение на председателя на здравната комисия Даниела Дариткова двуседмичният срок за предложения преди второ четене бе удължен на 4 седмици. Това ще рече, че автоматично мерките срещу шума отиват за есенната сесия на парламента, който през август е в отпуска, и Летен сезон 2018 ще си остане необезшумен.

"Имам предложение - срокът, който току що гласувахте, да бъде удължен от 4 седмици на 4 години", възкликна Хамид Хамид от ДПС, които бяха против закона на Валери Симеонов.

ДПС гласува против промените в закона за шума. Танер Али обяви, че депутатите от движението ще направят своите предложения между първо и второ четене.

Искате да убиете туризма, да съсипете бизнеса, упрекна той вносителите, като посочи, че покрай морските общини Варна и Бургас, ще "изгорят" и всички останали в страната. Според него се изземат правомощия на местната власт, която сама може да си реши на място какви разрешения да дава. "Целта е друга, ние да контролираме от София тия процеси, с две думи - да подчиним бизнеса", заключи депутатът от ДПС.