Държавният глава Радев е зависим от Москва, той е президент популист, руши демокрацията

Надявам се българското правителство да преосмисли позицията си по случая „Скрипал” и да подкрепи ЕС

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

Орбан не е нашият пример и съюзник, страната му върви по пътя на Путин и Ердоган

Румен Радев е популист, държи се като лидер на опозицията, бори се за народната любов на всяка цена, неговата стратегия е полезна за него, но не и за народа. Той е подвластен на популистична нагласа, която е вредна за България. Той си е направил сметката, че рейтингът на НС е нисък – около 15%, затова  громи парламента от първия ден на своя мандат, тоест – той търси любовта на 85% на българските граждани, но руши демокрацията и държавността. Това коментира в студиото на Нова ТВ президентът на РБългария Росен Плевнелиев.

Институционална война по повод министерските оставки

Ако бях на мястото на Радев щях да действам по друг начин. Диалог и баланс трябва да има в отношенията между институциите. А в този случай просто двама силни генерали мерят сили, притеснен съм от тази битка. Защо трябва да е генералска битка. Една демокрацията се развива, когато вървят напред институциите, а не егото да работи пред всичко. 

За президента популист

Румен Радев е генерал, а те водят битки. Негова битка не е дошла, но той се готви за нея. Той каза, че сега няма алтернатива, аз ще говоря за алтернатива. Един президент не е алтернатива, а платформа на една държава, той може да бъде и коректив. Може би по време на евроизборите той ще покаже каква ще е неговата битка. За мен не е тайна, за зависимостите на Радев от Москва. В момента ние влизаме в една много сериозна битка с Москва – първо, България да стане член на еврозоната, където ще се случи новата вълна на интеграцията. Вече правителството говори план. Но президентът, който е популист и има своите връзки с Русия, ще направи всичко възможно да се противопостави на този ход на България.

Позицията на България за Орбан

Тежък е въпросът за Орбан. Той не е нашият партньор, нито кумир, а един лидер, който управлява Унгария по пътя на Ердоган и Путин, на автократично развитие, ограничаване на човешките права и свободи,  на една квази демокрация. Орбан не е нашият съюзник, с изключение на миграцията. Бих посъветвал правителството по тази тема - Орбан може да бъде наш партньор само по темата за миграцията, но по всички останали въпроси България трябва да действа много балансирано. И Радев, и Нинова застават ясно на страната на Орбан. Орбан открито говори за Европа на нациите, а  това означава да очакваме война. Историческият интерес на България е да бъде в ЕС, който е един уникален проект за мир. 

Страховете за децата ни и бъдещето на България

Аз имам моите големи страхове от случващото се в ЕС. Навлязохме в етапа на „студен мир“, имаме хладни отношения между Европа и Русия, на геополитическо противопоставяне. В такава ситуация България трябва да знае къде точно се намира и да го отстоява категорично и ясно. Надявам се българското правителство да преосмисли позицията си по случая „Скрипал” и да подкрепи ЕС. Това не може да го направи нито Нинова, нито президентът. Дали ще бъдем в центъра на ЕС или ще останем в нейната периферия – това зависи само от нас и аз бих подкрепил всеки политик, който работи в тази посока.