Превантивни мерки в Алжир: Без интернет по време на изпитите в училище

700 хиляди ученици ще положат изпити в Алжир до 25 юни, до тогава няма да имат достъп до социалните мрежи

Властите в Алжир изключват интернета на територията на цялата страна по време на училищните изпити. Така те се надяват да избегнат преписването на отговорите, съобщава Би Би Си.

Достъпът до интернет, включително и мобилен, ще бъде преустановяван един час преди началото на всеки изпит в средните училища, за да не могат учениците да търсят отговорите и да общуват един с друг за въпросите.

Тези изключвания ще продължат до 25 юни.

Решението за спиране на интернет било прието след като през 2016 г. изпитните въпроси са се появили в мрежата по време на самите изпити и даже още преди тяхното начало.

Миналата година властите се обърнали към доставчиците с молба да ограничат достъпа до социалните мрежи по време на изпитния период, но това се оказало недостатъчно.

Министърът на образованието на Алжир Нурия Бенгабрит в интервю за вестник "Аннахар" каза, че Фейсбук ще бъде блокиран в цялата страна за времето на изпитите.

По думите ѝ, макар властите да не искали да предприемат подобни драстични мерки, не могат безучастно да наблюдават как информацията за изпитните въпроси изтича в интернет.

Допълнителна мярка е забраната всички устройства с достъп до интернет, които принадлежат както на учениците, така и на преподавателите, да бъдат внасяни в двете хиляди зали, където се провеждат изпитите. За целта на входа на всяка зала са поставени детектори за метал.

Нурия Бенгабрит уточнява, че в печатниците, където се размножават изпитните билети, са поставени заглушители на мобилните телефони и камери за наблюдение.

700 хиляди ученици ще положат изпити в Алжир до 25 юни. Резултатите от тях ще бъдат обявени след 22 юли.