Разкриха престъпна група, изнудвала бизнесмен с мащабна дейност

Занимавала се още и с длъжностни присвоявания, неизгодни сделки

Бизнесмен с мащабна дейност е бил обект на изнудване на действала в продължение на две години организирана престъпна група, занимавала се още и с длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и пране на пари.

Трима от членовете ѝ са в ареста, а другите трима - на свобода срещу парични гаранции от по 150 000 лева, съобщиха от Специализираната прокуратурата. Чрез заплахи бизнесменът, чието име от спецобвинението не съобщават, е бил притискан да им даде бизнеса си. Групата е успяла да прехвърли имоти и пари - негова собственост, с фалшиви документи. Значителна сума е била открита в сметка в чужбина на един от членовете. Само защото службите са успели да я блокират, тя не е присвоена.

При извършените претърсвания в жилища, офиси и банкови трезори са намерени и иззети вещи за милиони левове, предмет на престъпната дейност на групата.

В две банкови касети са открити над 35 кг злато в монети, много от които с нумизматична стойност, чийто еквивалент по предварителна оценка надхвърля 4 млн. лева. В трета касета са намерени 565 хил. евро в брой. Иззети са шест луксозни автомобила, за които също се предполага, че също са придобити чрез престъпна дейност. Събрани са и доказателства за действия по изпиране на пари, както и за използване на неистински документи, съобщават от спецобвинението.