Премиерата на „Патриотични уроци“ се превърна в истински урок по патриотизъм, демокрация и свободолюбие (ВИДЕО)

Над 350 пяха „Хубава си моя горо” в един празник на духа и словото

Димитрин Вичев

Такава премиeра на книга София не помни  от началото на деветдесетте години на миналия век. Това бе времето, когато жаждата за демокрация и истина бе толкова голяма, че хората се редяха на дълги опашки, освен за храна, но и за книги.
Уютната галерия „Сан Стефано“ в „Сан Стефано плаза“ се оказа тясна да побере желаещите да присъстват на това паметно събитие. Стоте стола бяха запълнени далеч преди обявения час за започване на представянето на книгата „Патриотични уроци“ на доц. Александър Йорданов, а прииждаха все нови и нови хора. 
Стотици. 

a_yordanov_premiera1.jpg

Редяха се на опашка, за да бъдат от първите, които държат  в ръцете си книгата и да усетят не само мириса на печатарското мастило, но и да се докоснат до 

дълго скриваната истина за нашата българска съвременна история

За героите и предателите, за истинската любов към Отечеството, а не към Русия, както повече от 70 години историци и  литературоведи, политици и журналисти се опитват да втълпят в главите на нас,  българите.
„Една книга за мен и една за внучето“ - бе често срещаната фраза на опашката за книгата. „Искам да прочете истината, защото тези уроци ги няма в техните учебници“. „Те не знаят истинската ни история, а само онази, написана от предателите – русофили“, отвръщаха други. 
И продължаваха търпеливо да чакат да дойде реда им.

a_yordanov_premiera3.jpg

„Книгите свършиха като банани преди Нова година по време на комунизма, нямате ли още?“ - питаха разтревожени хора, когато се изчерпа предварително подготвената партида за премиeрата с подарък мартеничка в нея. „Ама те свършиха като топъл хляб на селска фурна. Нямате ли скрити под рафта?“ „Няма да си тръгнем оттук, докато не си вземем книгата“, гневяха се други  и търпеливо чакаха още час на опашката, която се виеше далеч извън залата. 

a_yordanov_premiera2.jpg

Колко издателства са отваряли складовете си късно вечер, за да дадат всичките си останали наличности на българска книга? Е, издателство „Век 21 Прес“ може да бъде гордо. Първият тираж на книгата е изчерпан и може да се открие все още някоя бройка в книжарници „Хеликон“ и вероятно само до края на седмицата. 
Докато хората чакаха да се сдобият с ценната книга, залата се препълни. Експрезидент, лидери на политически партии, депутати, дипломати, учени, общественици и много граждани, седнали, и най-вече прави, чакаха търпеливо да чуят откъси от блестящо написаното слово на Александър Йорданов. 
Представянето започна с прочита на получено малко преди началото на събитието писмо от президента Росен Плевнелиев, с което поздравява автора и всички родолюбци и истински патриоти, а не фалшиви националпопулисти и русофили. Краят на писмото бе изпратен с ръкопляскания. 
Емоционалният градус се вдигна, когато в чест на Националния празник на България, певица запя „Хубава си моя горо“ и стотиците хора в залата и останалите извън нея, запяха. 
Какъв празник на духа! 
Под бляскавите светлини на модерния търговски център, хора с насълзени очи, държейки в ръцете си къс от историята ни, 

пееха и душите им бяха свободни

Такава емоция и толкова хора вече трудно се срещат на едно място на който и да е митинг, организиран в центъра на столицата ни. 
Защото доверието и търпението на хората окончателно се изчерпа.
Но Александър Йорданов, като истински съвременен будител, им го връща. 

a_yordanov_premiera4.jpg

С всеки написан от него ред, с всяко изречено слово. И заради него президентът Петър Стоянов и експредседатлелите на Народното събрание Огнян Герджиков и Димитър Главчев, стояха на крака. Лидерите на партии от почти целия политически спектър , без тези които се наричат „леви“, бяха в залата и слушаха думите на литературоведа проф.Божидар Кунчев, на политолога доц. Момчил Дойчев, на журналиста и издател Стойко Стоянов. 
Артистът Валерия Кардашевска и кап. I ранг о.р. Васил Данов прочетоха откъси от патриотичния урок за „Трети март“, за стремежа към национално освобождение и за предупрежденията на нашите национални революционери – светини, да не заменим османското иго с руско, защото няма освобождение, за което да платиш на „братята – освободители“ за окупацията на Отечеството ти с над 32 тона злато. 
Искрено развълнуван и изненадан от огромния интерес към премиерата, бе авторът Александър Йорданов. И със словото си пренесе своето вълнение на гражданите, които все пак имаха късмета да бъдат вътре в галерия „Сан Стефано“. Десетки други не успяха да влязат, но държаха в ръцете си тъй

дълго чаканата Книга

 Тази премира на книгата „Патриотични уроци“ се превърна в урок по патриотизъм, демокрация и свободолюбие. 
Денят 28 февруари 2019 г. ще остане в съзнанието ни като „един добър ден за българската демокрация“, както казваше често крилатата си фраза председателят на 36-то Народно събрание /1992-1994 г./ доц. Александър Йорданов.
Дано учителите и хората от българската образователна система включат тази книга в препоръчителната литература за българските ученици. 
Защото само Истината за историята ни ще направи българите патриоти - българофили. 
За да я има и пребъде във вековете България като свободна, независима и демократична страна на достойни хора.