Борисов събира службите на спешна среща заради терористичния акт в Нова Зеландия

28-годишният австралиец Брентън Тарант извърши нападение в две джамии в новозеландския град Крайстчърч

Бойко Борисов

Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов събра специализираните служби и прокуратурата на спешна среща заради терористичния акт в Нова Зеландия. В министерския съвет пристигнаха още министрите Младен Маринов, Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов. 

28-годишният австралиец Брентън Тарант извърши нападение в две джамии в новозеландския град Крайстчърч, при което загинаха 49 души. На разпространени по-късно снимки се вижда, че оръжията, които използва, са покрити с надписи на различни езици, включително на сръбски, част от които засягат и България. Според изданието надписите на оръжието може да разкрият много за източника на вдъхновение на нападателя за извършване на атаката.

На снимките се виждат няколко пълнителя на автоматично оръжие, на които са написани имена на терористи, както и на ключови сражения от Руско-турската и Балканската война. Единият от тях гласи „Битка при Булаир 1913". Става въпрос за Боя при Булаир от 8 февруари 1913 г. между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров, и османските дивизии „Мюретеби“ и 27-а пехотна под командването на Али Фетхи Окяр, образуващи 10-и турски корпус. 
На оръжието и пълнителите се четат още името на принц Фружин – синът на на цар Иван Шишман (1371-1395), и който се бори срещу османците преди падането на Втората българска държава. Спомената е и битката на връх Шипка от Руско-турската война (1877-1878).