Представят "Недовършени мемоари" - спомени от и за Йордан Соколов

Те са събрани от съпругата му проф. Ева Соколова

Йордан Соколов
На 18 януари 2018 г., четвъртък, от 18 ч. в Софийската градска художествена галерия на ул. „Гурко” №1 издателство „Прозорец” организира премиерата на книгата на Йордан Соколов „Недовършени мемоари”, съобщава desebg.com.

Новото издание представлява мемоарните записки на известния политик, както и спомени за него от различни хора. Те са събрани от съпругата му проф. Ева Соколова, а книгата ще бъде представена от философа и журналист Тони Николов.

Йордан Соколов (1933-2016) е потомствен юрист, който работи като адвокат преди 1989 г. През 1990 г. е член на Федерацията на клубовете за демокрация, организация - съучредител на СДС. В първото правителство на СДС с премиер Филип Димитров Йордан Соколов е министър на вътрешните работи (1991-1992).

Той е първият вътрешен министър, който сменя с полицейски служители ръководни кадри, дългогодишни служители на Държавна сигурност, оставени от БКП/БСП на важни постово на различни нива в системата на МВР.

Народен представител от СДС е в 37-то, 38-то и 39-то Народно събрание. Избран е за председател на 38-то Народно събрание (1997-2001).

През 2005 г. уважаваният юрист и политик се отказва от участие в парламентарните избори (с ДСБ), а през 2011 г. се оттегля от активната политика.

Йордан Соколов беше един от политиците, които подкрепяха с публични изяви процеса на отваряне на досиетата от 2006 г. насам и дейността на настоящата Комисия с председател Евтим Костадинов.

Той беше и един от малцината влиятелни фигури в СДС, който призна като грешка слабите закони за досиетата през 1997 и 2001 г. по време на синьото управление, които на практика не доведоха до отварянето на архивите на тоталитарните служби и разкриването на тяхната агентурна мрежа.