Макрон готви нова стратегия, за да подбори живота в бедняшките квартали на Франция

Той иска да гарантира там сигурност и добро образование на хората, които живеят там

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви намерение да "промени метода", за да се намери решения за жителите на бедняшките квартали, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"Няма да обявя градоустройствен план, план за предградията", каза държавният глава. Макрон посочи, че досегашният метод на планиране е от 70-те години и му е връстник, бил е полезен, но се е изчерпал и днес е нужно да се продължи напред с нова стратегия за по-добри резултати.

Предградията нямат нужда от помощ, а от своето място в държавата, заяви преди това бившият министър Жан-Луи Борло, автор на доклад за бъдещето на 1300 приоритетни бедни квартали в големите градове, където живеят 5 милиона души.

Планът за тези квартали, където живеят повече млади хора, където положението е по-сложно и се влагат по-малко средства, е насочен към създаване на заетост и към връщане в тях на държавата, изтъкна Борло и каза, че е нужна радикална промяна.

Целта на нашата политика е да направим така, че всеки, навсякъде в държавата, да си възвърне достойнството, заяви президентът Макрон. Президентът припомни, че в понеделник полицаи са били заплашени от мъже с автомати "Калашников" в проблемния югоизточен град Марсилия и каза, че през юли ще обяви план за борба с трафика на наркотици.

Макрон изтъкна, че в предградията живеят хора с таланти, но там има и много насилие и затова те са опасни и експлозивни.

Президентът каза на кметовете на предградия, които очакват новия подход, че целта ще бъде гарантиране на сигурността и по-добро образование. Той съобщи, че най-големите 120 френски компании ще бъдат проверени през следващите три години дали прилагат дискриминация при наемането на работа.

Според председателя на дясната опозиционна партия "Републиканците" Лоран Вокие Еманюел Макрон прави "зрелищна политика" без съдържание.