Преди 40 години ДС излетя в Космоса с агент „Николай”

Първият български космонавт топял колеги курсанти в училището в Долна Митрополия

Антон Тодоров*

Днес се навършвали 40 години от полета на Георги Иванов. Аз пък се сетих, че доста преди това, лицето Георги Иванов Какалов /агент "Николай" на ДС/ подло е доносничил срещу свои колеги курсанти в училището в Долна Митрополия, както и впоследствие, докато е бил в различни поделения! Гнусни, отвратителни, мерзски доноси:
"Тих, скромен. Единствен почти от класното отделение, който държи да има само една девойка и такива не е създал в Плевен, въпреки че излиза системно. Възмущавал се е от деянията на някои, че ходят с много девойки и е поставял въпроса пред Димитров да се занимават с тях. На едно събрание сериозно е разкритикувал курсанта Андинов затова, че допуска да играе изкълчено танците…"
"РАПОРТ
ОТНОСНО: Извършена вербовка на курсанта-летец Георги Иванов Какалов за агент
На 17.VII.1962 г. кандидата беше извикан от майор Куюмджиев за вербовка и беше проведена в неговата канцелария, тъй като сега се намира в неговото поделение на стаж…
л. 20
Декларация
Аз, Георги Иванов Какалов като член на ДКМС доброволно се съгласявам да сътруднича на органите на ДС в борбата им против враговете на НРБ намиращи се вън от оделенията на БНА или умело маскирали се в тях. Задължавам се всички факти и данни да ги съобщавам обективно-без преувеличение и да ги давам в писмена форма под псевдонима „Николов“. Обещавам да пазя всичко в пълна тайна."
"Агентурно сведение
отнася се за връзките на курсантите Панеков и Симеонов от III курс, на курсантите Марков, Биков и Петров от II курс…"
Относно: връзки на курсанти с жени и внисане на ловна пушка в училището от курсант
…Ст. с-т Златко Стоянов след завръщането си е донесъл едноцеФка /така е написано в доноса, бил. моя/ ловджийска пушка…"
Агентурно сведение
…Курсант Пацеков с буйствата си бе станал нетърпим за другарите си. Той проповядвал своя теория за свръхчовека. Това се е утвърдило у него под влияние на прочетената историческа литература и романите на Джек Лондон като от всички книга взема една страна, възприема героят, които побеждават и се налагат сЪС /така е написано в доноса, бел. моя/ физическа сили. Пацеков е прочел: „Емилиан Пугачов“, „Стенка Разин“, „Калоян“, „Иван Асен“, „Мартин Идън“, „Морският вълк“, „Сияйна зора“ и други с подобно съдържание…"

*Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора.