Правителството одобри промени в Закона за културното наследство

Те регламентират и извършване на музейна дейност от частни музеи

Поект на Закон за изменение и допълнение на Закона за културното наследство е бил приет от правителството. С предложените промени ще бъдат изпълнени пет мерки от решения на Министерския съвет от края на 2018 г. за опростяване и привеждане на услугите за бизнеса в съответствие със Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

С изменението се регламентират документите, които удостоверяват изискванията за извършване на музейна дейност от частни музеи, и се намалява срокът за издаване на разрешението от министъра на културата.

Регламентират се още изискванията, при които се извършва съгласуването на планове за опазване и управление, устройствени планове и специфичните правила и нормативи към тях, заданията за тяхното изготвяне, както и на инвестиционни проекти и искания за намеси в защитени територии за опазване на културното наследство.

С изменението се създава и законова уредба на изискванията за издаване на разрешения за изработка на копие и реплика на културни ценности със световно и национално значение или национално богатство и за извършване на консервация и реставрация на движими културни ценности, считани за национално богатство, които досега се съдържаха в подзаконови нормативни актове.