Позабравена певица ще прибира таксите от тол системата

Лилана стои зад фирмата "Телетол" АД, собсвеност на кипърска офшорка и стартъп

Позабравената певица Лилана, чието име е Лиляна Деянова ще прибира тол такси, научи ABCnews.bg. Тя стои зад компанията "Телетол" АД, която е подписала договор с Агенция "Пътна инфраструктура".

Компанията "Телетол" АД, която е собственост на кипърска офшорка и стартъп, стана втория национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси, пише Mediapool.

Досега единственият доставчик на услугата беше "Интелигентни Трафик Системи" ЕАД.

Договорът между Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и специално регистрираното през февруари тази година акционерно дружество "Телетол" е подписан на 14 май, съобщиха от Националното тол управление.

Новината дойде в деня, в който транспортният бранш се оплака от липсата на информация как ще работи тол системата за автомобилите над 3.5 тона, която влиза в сила от 16 август. От днес пък започват тестовете на тол системата чрез симулации.

В 10-дневен срок от подписване на договора, "Телетол" трябва да докаже оперативна съвместимост с Електронната система за събиране на пътни такси, за да започне дейност по предоставянето на услугите, е посочено в съобщението.

Едва след установяване на съвместимост договорът с националния доставчик на услуги влиза в сила.

Ако в указания срок не се установи готовност за представяне на услугите, то срокът се удължава до момента на фактическото доказване, че е постигната оперативна съвместимост, посочват от Националното тол управление.

От Пътната агенция и Тол управлението не казват каква е комисионната, която ще прибира доставчикът от тол таксите и продадените електронни винетки. Съгласно нормативните документи максималната комисионна е 7%. Толкова например прибира "Интелигентни Трафик Системи". Плановете на правителството са от платеното преминаване по пътищата да влизат над 1 млрд. лв. годишно.

Кой стои зад "Телетол"?

"Телетол" АД е създадено на 22 февруари 2019 г. с капитал от 50 000 лв. Предметът му на дейност е разработка, внедряване и управление на софтуерни продукти, информационни технологии и дигитални инструменти; разработване, внедряване и управление на услуги и системи за електронно отчитане и събиране на пътни такси, както и технически решения за цялостната инфраструктура и т.н.

Акционери в дружеството са "Нованор" (70%)и "Инфосистемс интернешънъл" ЕАД (30%).

"Нованор" е стартъп компания, която възниква с помощта на фонда "Илевън". Софтуерната компания развива и представя на пазара платформи за интелигентни транспортни решения. Работят както за частния, така и за държавния и общински сектор.

Собственици на компанията са Лиляна Деянова и Мартин Димитров. Двамата бяха ангажирани и с разработването на мобилното приложение LIMA на пътната агенция, което дава актуална информация за пътната обстановка в страната. Имат и разработено приложение CIVI, чрез което оказват натиск върху общините да си вършат работата. Реализирали са и пътни проекти в американския щат Мичиган, в който отново чрез мобилно приложение замерват неравностите по пътя. Работят и по други проекти в САЩ.

Лиляна Деянова е председател на съвета на директорите на "Телетол" АД, а Мартин Димитров представлява дружеството, според Търговския регистър.

По-интересен е миноритарния акционер в "Телетол" – "Инфосистемс интернешънъл" ЕАД. Не е ясно кой стои зад това дружество.

""Инфосистемс интернешънъл" е собственост на "Информикс груп", зад която пък стои кипърската офшорка "МГ Октагон инвестмънтс". Тя е собственик на няколко фирми в България, които редовно печелят поръчки, част от тях финансирани и с евросредства. Например, доскоро бяха в консорциум свързан с ремонта на пътища в София, в друг за доставка на електронните табла по спирките, както и в трети за събиране на таксите от синята зона на София с SMS.

Подозренията на участници в тези търгове е, че зад мистериозната кипърска офшорка стоят хора от управляващата партия ГЕРБ. Те недоумяват как при наличието на закон срещу офшорките, компанията продължава да печели поръчки и то с еврофинансиране.

В дружеството "Телетол", "Инфосистемс интернешънъл" се представлява от Калоян Бойков Крумов.