Поставят барелеф на Димитър Пешев пред посолството ни във Вашингтон

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с председателя на градския съвет на столицата на САЩ Фил Менделсон

Йорданка Фандъкова се срещна с Фил Менделсон

Йорданка Фандъкова се срещна с Фил Менделсон

Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Градския съвет на Вашингтон Фил Менделсон се договориха да бъде поставен барелеф на Димитър Пешев пред Българското посолство във Вашингтон.  Паметният знак ще се постави във връзка със 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Софийският кмет благодари на Фил Менделсон  за личната ангажираност и подкрепа за именуване на площада пред Българското посолство на името на Димитър Пешев, съобщиха от Столичната община.
 
По време на  срещата  двамата са обсъдили предизвикателствата пред големите градове – транспортът, чистотата на въздуха и достъпът до образование. Председателят на градския съвет на Вашингтон информира столичния кмет за мерките, които вземат за справяне с големия трафик и подобряване чистотата на  въздуха. Той е посочил като ключови изграждането на метро във Вашингтон, изграждането на велоалеи, провеждането на кампании, насочени към ходенето пеша и карането на велосипеди, както и стимулиране на гражданите от съседните населени места да се придвижват в американската столица с обществен транспорт.
 
Системата за прием в детските заведения на Вашингтон е сходна със системата в София. Задължителният обхват на децата в детски заведения обхваща всички  5-годишни, а основен критерий за прием в училище е близостта до дома, посочват от “Московска” 33.
 
Кметът Фандъкова се е срещнала и с конгресмен Дон Байер. По време на разговорите столичният кмет представи проектите на София в областта на образованието, културното наследство и инфраструктурата. Двамата обсъдили възможностите за инвестиции в София  в сферата на IT- сектора, туризма и образованието.  
 
Според Фандъкова София има потенциала да се развива като туристическа дестинация. Природните дадености, културно-историческото наследство и съвременната култура правят града атрактивен за туристите, а една от най-перспективните сфери за инвестиции са минералните извори. Фандъкова запозна конгресмена с бъдещата инвестиция на фондация Лаудер  в изграждане на училище, детска градина и културен център в София и с факта, че в българската столица работят американски компании в IT-сектора. По време на разговорите Фандъкова го информирал и за частно-публичното партньорство при предстоящото изграждане на станция на метрото между станция „Сливница“ и станция „Обеля“.