МОК отряза Русия от участие в олимпиадата в Пьончан

Причината - руска програма за прикриване на спортисти, употребявали допинг

След извънредно заседание, което се проведе в Лозана, Швейцария, президентът на централата Томас Бах съобщи, че Русия няма да участва в предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан, Корея. Руски състезатели все пак ще могат да се състезават на Игрите, но под неутрален флаг.

Решението е било взето въз основа на докладите на комисиите на МОК, оглавявани от Денис Осуалд и Самуел Шмид. В тях са били представени доказателства за съществуването на държавна програма в Русия за прикриване на местни спортисти, употребявали допинг.

През месец май миналата година "New York Times" публикува материал с изказвания на бившия директор на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков. Той твърдеше, че минимум 15 руски спортисти, спечелили медали на Зимната олимпиада в Сочи, са били част от "допингова програма" на Русия, създадена, за да доминира страната на домашните Игри. По-късно WADA започна собствено разследване на база изявленията на Родченков. То бе водено от независимата комисия към Световната антидопингова агенция под ръководството на Ричард Макларън.